Leo Dekkers gaat gewoon door. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Leo Dekkers gaat gewoon door. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Kapsalon Dekkers voorlopig niet dicht

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR – Vorig jaar werd het honderdjarig bestaan gevierd van kapsalon Dekkers. Dit jaar zou Leo Dekkers, na vijfenvijftig-en-een-half jaar afscheid nemen van het kappersvak en de deuren van zijn alom bekende zaak aan de Bisschopsmolenstraat sluiten. Maar daar steekt het UWV nu een stokje voor.

Op zijn minst gezegd is Leo Dekkers (69) boos. Vorig jaar nog vierde het kappersbedrijf zijn honderdjarig bestaan, was er een feestje. Nu onzekerheid zowel voor Dekkers en zijn vrouw Angeline, als voor het personeel. Want er zou per 31 december 2018 afscheid worden genomen en de deuren van de familiezaak zouden na ruim honderd jaar worden gesloten.

Informatie

"We zijn een half jaar bezig geweest met de ontslagaanvraag voor onze vier personeelsleden. Ze zijn allemaal al lang in dienst en dan is het natuurlijk raar. We vertrokken op 9 november naar Nepal en kwamen veertien dagen later terug. In de tussentijd had het UWV ons een brief gestuurd over de ontslagaanvragen van onze medewerkers, die waren niet goedgekeurd. Er was aanvullende informatie nodig. In de brief stond dat we tien dagen de tijd hadden voor het geven van die extra informatie en dat hebben we dus net niet kunnen doen."

Ervaring

Dekkers vertrok naar Nepal, samen met medeleden van de Lions Club, om hoog in de bergen van de Himalaya mee te helpen in een oogveldhospitaal. "Over de negenhonderd mensen met oogproblemen zijn er geweest. Ruim zestig operaties zijn er uitgevoerd. We werden enorm gastvrij ontvangen en het was een geweldige ervaring." Maar eenmaal weer thuis volgde de koude douche.

Familiebedrijf

Dekkers heeft het wel gehad na al die jaren in het familiebedrijf dat op 10 januari 1927 gestart werd. "Volgens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel begon mijn opa op die datum. Daarnaast was hij ook nog kleermaker. Mijn vader nam later de zaak over en zelf ben ik op 14 juli 1963 in de zaak begonnen. Overdag werken en 's avonds naar school. Ik heb meegedaan aan wedstrijden en werd in 1969 landskampioen. Ik heb als lid van het team Nederland mogen vertegenwoordigen op de wereldkampioenschappen in Stuttgart in 1970."

Te laat

Dekkers, die binnenkort zeventig wordt, en zijn vrouw hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen om uiteindelijk op een goede manier een punt te zetten achter hun arbeidzame leven in het kappersvak. Een hele stap, ook voor de bevolking van Etten-Leur, die jarenlang de haren lieten knippen en stylen door de gerenommeerde kapperszaak. "We hebben geprobeerd om alles correct te regelen, met name voor onze medewerkers die allemaal al jarenlang aan ons bedrijf verbonden zijn. We kregen tien dagen de tijd om de gevraagde aanvulling te realiseren maar we waren vanwege onze afwezigheid net te laat. Een gelopen race dus."

Klanten

Het echtpaar heeft hemel en aarde bewogen, ook in samenspraak met adviseurs, om alsnog  het UWV de door hen gewenste aanvullende informatie te mogen geven en ontslagaanvragen rond te krijgen maar ze liepen tegen een muur. "Waar het precies mis is gegaan? Ik weet het nog steeds niet" zegt Dekkers daarbij lachend als een boer met kiespijn. "Maar we gaan nu vrolijk verder, 31 december sluiten halen we niet. Dat zal nog wel een half jaartje duren denk ik. Maar, zoals Johan Cruyff zei: 'elk nadeel heeft zijn voordeel' onze klanten zullen er blij mee zijn."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief