Burgemeester Miranda de Vries, Lian Baremans en Arjan Tak van Hartveilig Etten-Leur met de vijftigste AED-kast.
Burgemeester Miranda de Vries, Lian Baremans en Arjan Tak van Hartveilig Etten-Leur met de vijftigste AED-kast. Foto: Monique Jansen

Vijftigste AED opgehangen bij De Achtertuin

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Stichting Hartveilig Etten-Leur heeft vrijdagmiddag de vijftigste AED opgehangen. Dat gebeurde bij de Achtertuin aan de Hilsebaan: een ontmoetingsplek in het buitengebied voor kwetsbare mensen. 

De defibrillator hangt prominent vooraan bij de woning, zodat iedereen bij de AED-kast kan. Op dit moment is de defibrillator nog niet aangesloten bij het netwerk waarbij mensen een oproep krijgen om hem op te halen, maar daar wil bewoonster Lian Baremans gauw verandering inbrengen: "De AED is niet alleen bedoeld voor onze bezoekers en vrijwilligers, maar ook voor iedereen in Den Hil." Alle vrijwilligers van de Achtertuin weten inmiddels hoe ze de AED kunnen gebruiken. 

Stichting Hartveilig Etten-Leur heeft ervoor gezorgd dat er in een jaar tijd vijftig defibrillatoren in de openbare ruimte zijn opgehangen in Etten-Leur. "We tellen daarbij alleen de kasten mee die altijd toegankelijk zijn", geeft vicevoorzitter Dylan Raats aan. Nu wil Hartveilig Etten-Leur verder opstomen.

Op dit moment kan iedereen binnen vijftien minuten gebruik maken van een AED, maar de stichting streeft ernaar dat dit straks binnen zes minuten is. Dat betekent dat de stichting nog zeker vijftig defibrillatoren op wil hangen. 

Cijfersloten

De aanschaf en het onderhoud van de AED-kasten is mogelijk gemaakt door bijdragen van sponsoren, de gemeente, donateurs en via crowdfunding. Op dit moment zijn de defibrillatoren beveilig met een cijferslot. Dat is nodig, nadat recent apparaten werden gestolen in de gemeenten Etten-Leur, Zundert en Rucphen.

Vrijwilligers die een oproep krijgen om de AED te halen, krijgen de code van het slot via een sms-bericht. "Zodra het kan, halen we er sloten er weer vanaf", benadrukt Raats. Dankzij eigenhandig speurwerk lukte de stichting om drie van de vier defibrillatoren terug te vinden. 

De opening van de vijftigste AED-kast ging gepaard met een feestje in een warme blokhut in de Achtertuin. Daar kwamen veel genodigden op af. Burgemeester Miranda de Vries complimenteerde Stichting Hartveilig met een enorme prestatie. Ze vindt het heel belangrijk dat alle defibrillatoren voor iedereen toegankelijk zijn: "Het hart houdt zich niet aan kantoortijden. Daarom is jullie werk ontzettend belangrijk. De zes-minuten-zone gaan jullie zeker halen!"

Eric Tak, voorzitter van Stichting Hartveilig Etten-Leur maakte van de gelegenheid gebruik om de gemeente te vragen om structureel budget, zodat de AED's goed kunnen worden onderhouden. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief