Het nog immer gelukkige echtpaar Oomen-Nouws. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Het nog immer gelukkige echtpaar Oomen-Nouws. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Een diamanten bruiloft vier je drie keer

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR – Op 31 december 1958 traden Jaantje Nouws en Jan Oomen voor de wet in het huwelijk. Maar in die tijd was dat niet zo belangrijk. In de kerk, daar werd pas écht getrouwd en dat gebeurde op 14 april 1959. Maar wet is wet dus wanneer vier je dan je diamanten huwelijk? Het paar doet dat gewoon twee keer met nog een gezellig familieweekendje ter afsluiting na.

Jaantje Nouws (85) woonde in Zundert en ging toen ze 19 jaar oud was dansen in Schijf. Het was kermis en er speelde een bandje in de danszaal. Jan Oomen (84) uit Sprundel, stoer in zijn militaire pak, vroeg haar ten dans. "Het was een foxtrot geloof ik", herinnert hij zich, "maar het was géén liefde op het eerste gezicht, het heeft eerst wel een paar keer gebotst." De echte liefde was toch daar want na vijf jaar verkering werd er getrouwd in Zundert.

Feestje

Op die 31ste december werd er niet gefeest. 's Avonds een eenvoudig samenzijn met de familie om het een beetje te vieren en dan ieder weer terug naar het ouderlijk huis. Want als je voor de wet trouwde was dat nog niet echt, en je mocht niet samenwonen. Dat gebeurde pas op 14 april 1959 toen het kerkelijk huwelijk werd ingezegend en er een feestje werd gevierd in café t Anker' in Zundert. Pas toen kon het echtpaar zijn intrek nemen in de echtelijke woning.

Autorijden

Die echtelijke woning stond in Etten-Leur want Jan, die machinebankwerker werd, kreeg na zijn militaire dienst een baan bij een bedrijf in Etten-Leur. Na zeventien jaar hield hij het daar voor gezien. "Autorijden was altijd mijn lust en mijn leven", vertelt hij, "een collega was een rijschool begonnen en toen ik dat hoorde kreeg ik daar ook zin in. Ik kon een Renaultje overnemen van mijn baas en toen ben ik begonnen." Dat was in 1965.

Rijschool

Rijschool De Molen was geboren, maar werd al gauw omgedoopt tot Oomen. In het pand aan de Bisschopsmolenstraat, tegenover de Bisschopsmolen, was het hard werken maar ook reuze gezellig. Jaantje Oomen zorgde dat de koffie altijd klaarstond, zij haalde haar rijbewijs en bracht de klanten naar theorie- en rijexamen in Breda. De theorielessen werden bij hen aan huis gegeven en op een locatie in Sprundel. Zoon Michel en dochter Els werden al vroeg ingelijfd bij het personeel om hun steentje bij te dragen want het was hard werken. "Zeven dagen per week vaak tot tien uur 's avonds. We gingen eigenlijk nooit uit of ergens naartoe", zegt Jaantje. "Maar zo was die tijd nu eenmaal, je wist niet beter."

Gebakjes

Op enig moment reden er vijf lesauto's rond en werden zes motoren aan het lesprogramma toegevoegd. "Vaak als mensen geslaagd waren kwamen ze langs met gebakjes, bloemen of een plantje. Het was hier af en toe net een café", vertelt zoon Michel. "Vooral de motorrijders hielden wel van een gezellig praatje en als zij hun rijbewijs haalden kwamen ze drie weken later hun nieuwe motor laten zien." Op de overgang van gulden naar euro stopte de familie Oomen met het bedrijf.

Brandweer

De vrijwillige brandweer van Etten-Leur maakte dankbaar gebruik van de ervaring die Jan Oomen opdeed in militaire dienst als brandweer luchtmacht in Gilze-Rijen. Hij heeft zich naast zijn rijschool vele jaren ingezet als chauffeur pompbediende. Jaantje en Jan Oomen zijn inmiddels de trotse grootouders van vier kleinkinderen. Het geheim van hun gelukkige en langdurige huwelijk? "Hard werken en geven en nemen!"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief