Afbeelding
Foto: STELLA MARIJNISSEN

De Duimkes bouwen gewoon dóór

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - Nog geen twee weken nadat Etten-Leurs oudste bouwclub van carnavalswagens vorig jaar besloot ermee te stoppen, gingen ze alweer door. KV De Duimkes troffen namelijk gelijkgestemde zielen uit Bosschenhoofd en de samenwerking was al snel een feit. Voorman Gerard van Aert van KV De Duimkes zegt over de wagen die gebouwd wordt: "Hier gaan Etten-Leur en Bosschenhoofd nog van opkijken!" Ook op de optocht van Bosschenhoofd heeft de samenwerking vermoedelijk ook een mooie impact. Binnenkort staat er een kijkdag op de planning waarop het publiek niet alleen de wagen kan zien, maar ook de nieuwe bouwplekken.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

De stemming was in mineur toen Van Aert en zijn maatjes vorig jaar noodgedwongen besloten om na 38 jaar te stoppen met het bouwen van hun zo geliefde carnavalswagens. De reden: te weinig bouwers. De onderdelen werden verkocht en het schroot ging naar de ijzerhandel. Maar onder de leden van De Duimkes bevond zich ook een spion: Sebastiaan Broos van de Bosschenhoofdse carnavalsclub De Zaandkleppers, die zijn sporen in vroegere jaren ook al verdiend heeft.

Samen

Hij was natuurlijk geen spion. Zijn club was al jaren geleden gestopt, omdat zij geen bouwplaats in Bosschenhoofd meer hadden. Wel organiseerden de leden nog andere activiteiten in het Halderbergse dorp. Omdat de bouwkriebels niet te bedwingen waren, werd Broos ook lid van De Duimkes in Etten-Leur en bouwde hij jaren mee als koppenmaker. Na de dramatiek van het afscheid der Duimkes werd er geëvalueerd. Broos zei: "De Zaandkleppers willen weer bouwen", en bij Van Aert borrelden de ideeën naar boven. De Duimkes hadden te weinig man om te bouwen terwijl De Zaandkleppers volop fanatiekelingen in huis hebben die willen bouwen, maar geen geschikte ruimte. "Waarom doen we dat niet samen", opperde hij. De handen werden geschud en de sfeer was in beide plaatsen direct opperbest.

Loopgroep

Probleem was wel dat al het materiaal al was verkocht. "Maar we hebben heel veel over kunnen nemen van CV 'Wittegeiut", vertelt Van Aert. Die club moest na de optocht van vorig jaar noodgedwongen stoppen, eveneens vanwege het ontbreken van een bouwplaats. Er werd gebrainstormd en een thema werd gevonden: 'Vrimde vogels houwe dun optocht gaande'. Bosschenhoofd is vreemd in Etten-Leur en vice versa. Ontwerper Ton van Etten zorgde ervoor dat een vijftig meter lange creatie, wel inclusief loopgroep, ontstond. Die doet eerst op zaterdag 2 maart mee in de optocht van Bosschenhoofd. Op zondag 3 maart rijdt de enorme creatie mee in de tocht van Leur naar Etten. De lengte zal nog wel enige inventiviteit vergen in de bochten.

Kèkdag
De samenwerking tussen de beide carnavalsclubs verloopt voorspoedig. Er wordt op twee locaties gebouwd. De Zaandkleppers, die de pech hadden na twee adressen geen ruimte meer te vinden, hebben momenteel toch de beschikking over een klein onderkomen in Bosschenhoofd. De Duimkes, die jarenlang bij de familie de Hoon op de Haansberg onderdak vonden en daar dus eigenlijk al waren vertrokken, kunnen nu toch nog gebruik maken van de ruimte waar vorig jaar eerste prijs winnaar 'Te Gek' zijn wagen bouwde, en daar zijn ze blij mee. Op zondag 10 februari wordt de traditionele kèkdag gehouden en kan er op vier locaties een kijkje in de bouwkeuken worden genomen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief