Vrijwilligers in vergadering. FOTO AD KANTERS
Vrijwilligers in vergadering. FOTO AD KANTERS Foto: ad kanters

Feuilleton Heemkundekring Jan uten Houte aflevering 1

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Binnen de heemkundekring bestaan vele werkgroepen. Dat zijn zeer verschillende werkgroepen. Zo zijn er schrijvers, ICT’ers, fotografen, collectiebeheerders, expositie organisatoren, historisch materieel onderzoekers, historische onderzoekers, immaterieel erfgoed onderzoekers, wisselexpositie organisatoren, cultureel erfgoed onderzoekers, documentatie en registratie organisatoren, mensen die zich bezighouden met rondleidingen en educatie, beheerders en restaurateurs, bemensing ledenadministratie, postbezorging, PR en communicatie leden, bestuursleden.

Al deze mensen doen de werkzaamheden met veel plezier en voldoening. En die voldoening… daar gaat het om. De ervaring leert dat als mensen zoveel voldoening en plezier hebben in de dingen die zij doen, er een grote meerwaarde ontstaat. Het zijn er ruim 80, die vrijwilligers en dat is de motor waar de vereniging op draait.

Ik heb de vrijwilligers, sommigen zijn er de hele week mee bezig, gevraagd waarom zij hun tijd besteden aan de Heemkundekring. Het antwoord is steevast dat zij er niet alleen een interessante vrijetijdsbesteding aan hebben maar dat het structuur aan hun leven geeft en zij er ook aardige onderlinge vriendschappen door hebben gekregen. “Kom laten we even een bakske doen en direct e.e.a. bespreken”. Ik hoor dit soort opmerkingen regelmatig.

De vrijwilligers zijn van alle rangen en standen, van kennis over boeken schrijven, tot het uitzoeken van bidprentjes. Hoger of lager opgeleid, het maakt geen verschil. Jong of ouder, Etten-Leurenaar of van buitenaf (jaja) maar met één en hetzelfde doel; samen zoveel mogelijk realiseren voor de club. Sommige mensen werken liever thuis aan hun pc, anderen doen het liever in groepsverband. Eigenlijk is die vrijheid kenmerkend voor onze Heemkundekring JanutenHoute.

En niet te vergeten… er wordt veel gelachen! Daar houden we (ook) van bij onze Heemkundekring.

U ook?

Volg mij in de volgende aflevering van onze vereniging. Want, de volgende editie gaat over het bestuur.

Erfgoed voor u, voor mij, voor ons allemaal.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief