Cees Jochems bekijkt een prent uit de tentoonstelling 'Marten Toonder.' FOTO MONIQUE JANSEN
Cees Jochems bekijkt een prent uit de tentoonstelling 'Marten Toonder.' FOTO MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

Bijzondere expo over leven Marten Toonder

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur pakt uit met een bijzondere expositie over het leven van stripauteur Marten Toonder. "We beschikken over uniek materiaal dat we in bruikleen hebben gekregen van onder meer het Literatuurmuseum uit Den Haag en museum de Bommelzolder uit Zoeterwoude", vertelt secretaris Cees Jochems van het Drukkerij Museum.

Wie alleen maar stripboeken verwacht bij de expositie komt bedrogen uit. Verschillende fases uit het leven van tekenaar en schrijver Marten Toonder komen voorbij. Te bewonderen zijn onder meer originele illustraties en afdrukken van de bekende stripfiguren Tom Poes en Olivier B. Bommel.

Foute krant

Een speciale hoek is ook ingericht voor de oorlogsperiode. In 1941 begon Marten Toonder met het tekenen van de strip van Tom Poes in de Telegraaf, destijds een 'foute krant.' Hij stopte daarmee drie jaar later toen een SS'er de hoofdredacteur werd van de Telegraaf. Een arts verklaarde hem 'manisch depressief', zodat hij zich ziek kon melden. In zijn studio hield hij zich ondertussen bezig met het de productie van illegaal drukwerk waarmee hij het verzet steunde. "Daar werd onder meer Trouw gedrukt", geeft Jochems aan, "het is een stuk geschiedenis waar weinig mensen van afweten." Op de expositie krijgen bezoekers een bijzonder inkijkje.

Origineel plakboek

Het Nederlands Drukkerij Museum beschikt ook over nog nooit eerder geëxposeerd materiaal. Zo is er een plakboek te bewonderen met de originele tekeningen die zijn gemaakt in de Toonder Studio's. "Toonder kreeg het op een gegeven moment zo druk, dat hij zelf vier tot vijf illustratoren in dienst had. Zij tekenden allemaal in de kenmerkende stijl van Toonder", licht Jochems toe. Het plakboek is afkomstig uit Oisterwijk waar in de jaren vijftig en zestig een heus Rommeldam stond: een soort Madurodam met driehonderd kleine gebouwen in de stijl van de woonplaats van Tom Poes en Ollie B. Bommel. Bijzonder is dat het boek met schetsen indertijd in Oisterwijk uit een container is gevist. Het had niet gescheeld of de originele prenten waren vernietigd.

Strip afdrukken

Daarnaast kunnen bezoekers ook zelf een strip afdrukken. "Verder laten we ook zien welke stappen er vroeger nodig waren, voordat je een tekening op een cover kunt plaatsen. Daar waren toen heel wat meer handelingen voor nodig dan nu", lacht Jochems. Dat geldt ook voor het plaatsen van strips in kranten. Die werden vroeger letterlijk geknipt en geplakt. Tegenwoordig gaat dat allemaal digitaal, waardoor het een stuk makkelijker is geworden.

De officiële opening van de expositie vindt zaterdag 19 januari plaats in het museum. Irwin Toonder, kleinzoon van de striptekenaar verricht de openingshandeling. Daarna is de overzichtstentoonstelling tot 1 september te bezoeken. Dat kan van dinsdag tot vrijdag van 11.00 tot 16.30 uur en op elke eerste en derde zondag van de maand van 13.00 tot 16.30 uur.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief