Afbeelding
Foto: Gerda van Duinen

Groep 5 Vincent van Gogh-school maakt gelukskunstwerk

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - "We zijn hier heel gelukkig mee!" Miep Lokven en Jan Engbers van stichting Zin in Etten-Leur (ZIEL) kwamen vrijdagmiddag woorden tekort, toen ze het gelukskunstwerk van groep 5 van de Vincent van Gogh-school in ontvangst mochten nemen.

De leerlingen van groep 5 hadden prachtige kraanvogels gevouwen in alle kleuren van de regenboog. Die hingen aan een lange spiraal in de klas. "We willen zo laten zien dat iedereen van ons mag wie die is", vertellen de leerlingen van groep 5.

Kraanvogels

Zij maakten het kunstwerk, nadat ZIEL een oproep deed aan iedereen in Etten-Leur om met een creatie te komen over het thema 'GELUK(T)' voor een speciale expositie in juni. Juf Gerda van Duinen moest daarbij meteen denken aan kraanvogels: "Wie namelijk een kraanvogel voor iemand vouwt en hem ten geschenke geeft, wenst hem of haar dan ook duizend jaar geluk en gezondheid." In het oostelijk deel van de wereld is de kraanvogel dan ook al jaren het symbool van geluk en gezondheid.

Vouwen

Het vouwen van een kraanvogel is niet makkelijk, maar de leerlingen van juf Gerda lieten zich graag uitdagen. Zij gingen aan de slag en maakten het ene na het andere exemplaar. Ook kregen zij speciale lessen over geluk. Daarbij leerden zij vooral kijken naar de dingen die in het leven die goed gaan. Ook kregen de kinderen huiswerk om drie dingen te verzinnen waar ze nu echt blij van werden. Een onderdeel van de lessen was positief roddelen. De kinderen mochten alleen maar positieve dingen over elkaar zeggen, waardoor iedereen ging stralen.

Gelukskunstwerk

De lessen resulteerden uiteindelijk in een heus gelukskunstwerk. Dat was inmiddels zo groot geworden, dat de kinderen dit zelf wilden aanbieden bij ZIEL: "We willen alle mensen in Etten-Leur namelijk veel geluk wensen!" Eigenlijk was het de bedoeling om de kunstwerken, gedichten en tekeningen in te leveren bij ZIEL in de pastorie van de Petruskerk, maar groep 5 was zo enthousiast geworden dat Miep en Jan de kraanvogels graag zelf kwamen ophalen. "Jullie hebben iets heel positiefs gedaan. Het kunstwerk krijgt een hele mooi plek op onze tentoonstelling", lieten zij de leerlingen weten. 

GELUK(T)
GELUK(T) is een groots woord en een groots begrip. Het is van alle tijden en culturen. Het is het jaarthema van ZIEL. Deze spirituele stichting houdt gedurende het hele jaar 2019 activiteiten over dit thema. Hoogtepunt is de expositie die van 8 tot 16 juni plaatsvindt in en rond de Lambertuskerk. Zie ook www.zininetten-leur.nl.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief