Vlnr: Marieken de Lange, Daniël van den Hooven, Peter Tunnisen, Jef van Vliet, Helma Dielemans, Hans Vogt. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Vlnr: Marieken de Lange, Daniël van den Hooven, Peter Tunnisen, Jef van Vliet, Helma Dielemans, Hans Vogt. FOTO STELLA MARIJNISSEN

37e Sportgala pakt groots uit

Door: Stella Marijnissen

ETTEN-LEUR - Het centrumFIT sportgala 2019 belooft weer, net als andere jaren, een geweldig spektakel te worden. Nieuw is het element sporter met beperking. Maar liefst elf kandidaten dingen mee naar de titel beste sporter in dit onderdeel. Genomineerde sportmannen, -vrouwen en -teams worden voor het publiek aan de tand gevoeld en natuurlijk is daar weer de uitreiking van de publieksprijs. Het enorme aantal stemmen daarvoor kwam uit alle delen van de wereld.

Het sportgala is sinds 1983 uitgegroeid tot een professionele show waarin alles draait om de verkiezing van beste sporters, maar waar ook volop plaats is voor demonstraties, gelardeerd met sprankelende muzikale showelementen. De voor het publiek gratis toegankelijke avond wordt gedragen door sponsors, met alweer voor de vierde keer centrumFIT als hoofdsponsor. Voorzitter Peter Tunnisen laat toch een kritisch woord richting gemeente vallen. "Wij organiseren deze gala-avond in opdracht van de gemeente. Sinds 2000 is de jaarlijkse financiële bijdrage niet verhoogd terwijl de kosten enorm stijgen. Daar zou best wel eens wat bij mogen."

Bomvol

Elk jaar weer stelt een gedreven team alles in het werk om het sportgala zijn unieke glans te geven. Negen juryleden houden gedurende het hele jaar prestaties van de sporters, die afkomstig moeten zijn uit Etten-Leur, nauwkeurig bij en zorgen dat er ook voldoende kandidaten zijn. Want daar schort het vanuit het verenigingsleven volgens jurylid Jef van Vliet nog wel eens aan. "We sturen herhaaldelijk e-mails rond voor aanmeldingen, ook om hen meer bij het gala te betrekken zodat zij hun club kunnen promoten, maar de respons is minimaal." Aan belangstelling voor het gala twijfelt de organisatie niet. "We verwachten een bomvolle Nieuwe Nobelaer en vol is vol, maar we zorgen voor een groot scherm in de foyer."

Publieksprijs

Voor alweer de achtste uitreiking van de Piet Sprenkels Publieksprijs zijn wereldwijd bijna 5.000 stemmen uitgebracht. "Een verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaren", zegt Tunnisen. De meeste stemmen kwamen uit Nederland met de Verenigde Staten op de tweede plaats. "De winnaar heeft in ieder geval méér dan 700 stemmen", verklapt hij. Burgemeester Miranda de Vries zal de prijs uitreiken.

Spanning

Uit de kandidaten in de verschillende categorieën zullen tijdens de avond de drie genomineerden op het podium geroepen worden waar zij in een speelse setting met statafels in gesprek zullen gaan met spreekstalmeester Tunnisen. Daarna zullen onder tromgeroffel en in zinderende spanning de prijswinnaars bekend worden gemaakt. In de categorie sporter met een beperking heeft de jury ervoor gekozen alle elf kandidaten via beelden te presenteren. De jeugdige sporttalenten zullen in een parade worden voorgesteld. De prijzen worden uitgereikt door wethouder Kees van Aert (jeugdtalenten), Marieken de Lange van centrumFIT (sporter met beperking), Miranda Walvoort-van der Borst (sportman), Ronnie Buiks (sportvrouw) en Jos Martens (sportploeg). Voor alle zekerheid vermeldt Tunnisen nadrukkelijk dat diegene die de prijs uitreikt vooraf niet weet wie de winnaar is.

Programma

Het sportgala start om 20.15 uur en zal muzikaal opgeluisterd worden door zangeres Milène, met in de grote finale de dames Carola Wijtmans, Laura Prins en Kirsten Jochems. Daarnaast worden demonstraties verzorgd door diverse dansscholen, karate club Do San en Wheel Sensation. De organisatie krijgt op 26 januari hulp van voetbalvereniging DSE. Mochten er nog sportverenigingen zijn die zich willen profileren met bijvoorbeeld banners, vlaggen of foto's dan kan dat nog. Even contact opnemen via e-mail met: danielvdhooven@outlook.com.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief