Kaisei en Please zitten al een half jaar op de KSE.
Kaisei en Please zitten al een half jaar op de KSE. Foto: Monique Jansen

Wie wordt gastgezin voor Kaisei of Please?

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Sinds een half jaar volgen Kaisei (16) uit Japan en Please (16) uit Thailand met veel plezier lessen op de KSE in Etten-Leur. Zij doen mee aan een uitwisselingsprogramma van stichting AFS, waardoor ze een jaar 'highschool' meemaken in het buitenland.

Het is een ervaring die Kaisei en Please goed bevalt: "Etten-Leur is een fijne plaats om te wonen en de KSE een leuke school. We maken het schooljaar dan ook graag hier af." De twee hebben eerder bij een gastgezin in Etten-Leur gewoond, maar verblijven nu tijdelijk bij een vrijwilliger van de AFS in Breda. Door omstandigheden zoeken ze allebei een nieuwe plek waar ze de laatste maanden van het schooljaar mogen blijven.

Meedraaien in gezin

Het is volgens begeleidster Marie-Therese Geerts voor de tieners het fijnste om in Etten-Leur te wonen: "Daar gaan ze immers ook naar school. Afspreken met klasgenoten of lid worden van bijvoorbeeld een sportclub is dan veel makkelijker." Een buitenlandse scholier woont niet alleen bij een gastgezin, maar maakt ook tijdelijk onderdeel uit van de familie. Op zo'n manier leren de jongeren Nederland van binnenuit kennen. Het gastkind leert de taal en maakt kennis met Nederlandse gebruiken. Tegelijkertijd maakt ook het gezin zo kennis met een andere cultuur. Het is voor beide kanten dan ook een bijzondere ervaring.

Nieuwe leven

Kaisei en Please spreken beiden al goed Nederlands. Ze zijn al aardig gewend aan hun nieuwe leven in Nederland. Kaisei is erg spontaan en maakt graag een grapje. Hij houdt van fietsen. Een belangrijke reden voor hem om voor Nederland-fietsland te kiezen: "Hier kan ik veel veiliger fietsen. In Tokio waar ik woon, zijn helemaal geen fietspaden!" Hij looft de interactieve manier waarop docenten op de KSE lesgeven: "In Japan zijn de lessen veel saaier. Hier mag je als leerling veel meer zelf doen." Zijn lievelingsvak op de KSE is wiskunde. Hij helpt zijn klasgenoten dan ook graag als ze de lesstof niet begrijpen: "Dat is voor mij ook fijn, omdat ik dan weer Nederlands kan oefenen!"

Thaise keuken

De vrolijke Please is helemaal weg van koken. Ze is dol op lekker eten en laat haar gastgezin dan ook graag kennismaken met de Thaise keuken. Op school heeft ze veel plezier in de gymlessen: "Die zijn veel gevarieerder dan in Thailand. Zo hebben we les gekregen in bijvoorbeeld judo." Ook vindt ze de lessen in Duits en Engels fijn om te volgen. Dat zijn bekende vakken die ze ook al in Thailand kreeg. Ze vindt Nederland erg leuk vanwege de vele bloemen. Een uitstapje naar de Keukenhof staat daarom in het voorjaar op de planning.

Heeft u interesse om gastgezin te worden voor Kaisei of Please? Neem dan contact op via marietheresegevenko@yahoo.es. In principe kan iedereen zich opgeven: jong en oud, met of zonder kinderen. AFS draagt zorg voor de begeleiding en praktische zaken.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief