Afbeelding
Foto: Archief BredaVandaag

Onderzoek: Etten-Leurse appartementencomplexen brandveilig

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - In Etten-Leur staan geen hoge gebouwen die niet brandveilig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Etten-Leur. Die had een inventarisatie laten uitvoeren bij de gevels van 87 hoge gebouwen om te kijken of er mogelijk risicovol plaatmateriaal opzit.

Het Rijk had gemeenten gevraagd om kritisch te kijken naar de brandveiligheid bij gevels. Dat gebeurde, nadat een grote brand een woontoren in Londen in de as legde. Daarbij vielen 72 doden. Nog eens 74 mensen raakten gewond. De tragedie met de Grenfell Tower gebeurde in juni 2017. Waarschijnlijk kon het vuur zo snel om zich heen grijpen doordat de gevelbeplating die een jaar eerder was aangebracht niet voldeed aan de veiligheidsnormen.

Veiligheidsnormen

In Etten-Leur bestaan de hogere gebouwen voornamelijk uit gevels van beton of baksteen. Twee van de 87 bekeken gebouwen hebben een extra onderzoek gekregen. Het betreft twee panden aan de Valpoort. Appartementencomplex Vincent is geïnspecteerd, maar het blijkt dat dit gebouw veilig is. Het pand bestaat voor het grootste gedeelte uit metselwerk. Een gebouw van de GGZ aan de Valpoort bevat wel plaatmateriaal op de bovenste verdieping, maar dat levert geen extra risico's op. De platen voldoen aan de regels. De bovenste verdieping is in gebruik als woonruimte en dat kan daarom zo blijven.

Risicogebouwen

De gemeente richtte zich bij de inventarisatie vooral op 'risicogebouwen.' Dit zijn panden waar bijvoorbeeld mensen met een handicap verblijven of die in gebruik zijn als appartementencomplex of hotel. Het Rijk wilde weten of hoge gebouwen in het hele land voldoen aan eisen van het laatste Bouwbesluit uit 2012. De resultaten van het onderzoek zijn besproken met de brandweer. Deze organisatie kon zich vinden in de manier waarop de inspecties zijn uitgevoerd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief