Vlnr Lia van der Vliet, Frans van Buren, Sjef van der Vliet, wethouder Jan Paantjens. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Vlnr Lia van der Vliet, Frans van Buren, Sjef van der Vliet, wethouder Jan Paantjens. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Kunst met een Ziel in trouwkerkje

ETTEN-LEUR – Voor de stichting Zin in Etten-Leur is 2019 het jaar van Geluk(t). Althans dat is het thema dat zij gekozen hebben. Een van de activiteiten die zij in dat kader organiseren is de tentoonstelling Kunst met een Ziel die afgelopen zaterdag geopend werd door wethouder Jan Paantjens. Over belangstelling niet te klagen want van de bijna zeventig kunstwerken waren er binnen twee uur tijd al tien verkocht.


De tentoonstelling is ingericht in het sfeervolle trouwkerkje aan het Van Bergenplein in Etten-Leur Noord. Daar zijn kunstwerken te bewonderen van Sjef van der Vliet en Frans van Buren. Zij zijn met hun beperking medebewoner bij stichting Prisma en beoefenen hun kunst, onder begeleiding van kunstenaars Bernardine Jonckbloedt en Johan van der Velden, in atelier PaspARToe in Waalwijk.

Ziel

Wethouder van cultuur Jan Paantjens zei in zijn openingswoord de titel erg logisch te vinden. Hij vroeg zich af of er ook kunst bestond zonder ziel, "want iedere kunstenaar legt zijn ziel en zaligheid in zo'n kunstwerk" zei hij "en als iemand jouw kunstwerk wil zien dan moet je dat tentoonstellen en je dan afvragen of diegene ook de ziel ziet in jouw werk."

Mooi

Frans van Buren (70) schildert al jaren, het liefst molens, huizen en dorpen. Twee maal per week werkt hij, samen met zijn vriend Sjef van der Vliet, in atelier PaspARToe maar daarnaast ook thuis. Volgens begeleider Bernardine Jonckbloedt ontwikkelde Van Buren zijn talent van een start met uitsluitend aquarelpotloden tot het schilderen met acrylverf. Jonckbloedt, die cultuur wetenschappen studeerde aan de Open Universiteit en zichzelf benoemt als autodidact amateur kunstenaar, vertelt: "het technische, zoals perspectief en zo, vinden we niet zo belangrijk. Het gaat erom een mooi schilderij te maken, dat kan van een foto maar het hoeft niet precies zo te zijn als de foto." Van Buren maakt daarnaast ook kaarsen.

Kleien

Sjef van der Vliet (69) doet zijn inspiratie voornamelijk op tijdens de reizen die hij onderneemt, zoals vorig jaar nog naar Engeland en Schotland. "Ik maak foto's en daar maak ik dan later een schilderij van." Volgens zijn begeleider Johan van der Velden zijn het zijn foto's die hem het beeld geven "maar verder schildert Sjef vanuit zichzelf. Hij schildert heel graag en wij sturen hem een beetje bij in compositie en kleuren." Van der Velden studeerde aan de kunstacademie en is beroepskunstenaar. "Ik ben daar nu wat minder actief mee en vind het vooral leuk om iets voor anderen te doen." Van Vliet maakt verder nog keramiek, waarbij hij alleen het vervaardigen van de diverse bakjes voor zijn rekening neemt. "Kleien vind ik leuk, glazuren niet zo. Dat doen anderen voor me."

Kleuren

Ria van Vliet is programmamaker bij ZIEL en is samen met Miep van Lokven-Mulder de initiator van de tentoonstelling. "Het is de eerste keer dat ZIEL voor deze doelgroep iets organiseert maar we hebben nog meer in petto want in juni van dit jaar volgt nog een grote kunsttentoonstelling van allerlei doelgroepen in Etten-Leur, waaronder leerlingen van de basisscholen." Het thema is uiteraard: Geluk(t). Bezoekers Hans Taks en zijn echtgenote waren er als eerste bij om een werk van Van Vliet te kopen. Het is getiteld Piri en Erzi en toont twee ezels. "We zijn buren van Lia (van Vliet) en kennen haar en haar broer Sjef goed. Het werk van Sjef spreekt ons aan, vooral de kleuren."

Geopend

De opbrengst van de tentoonstelling komt voornamelijk ten goede aan het atelier PaspARToe om het werk daar te kunnen blijven voortzetten. Het trouwkerkje is voor bezichtiging van de kunstwerken geopend tot en met 24 maart van 11.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van 18, 19 en 20 maart. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief