Van links naar rechts: Dennis Aerts, Wieke Bonthuis (Water Natuurlijk) overhandigen een taart aan Werners Donkers en Jan van Gool (HSV De Kleine Voorn). FOTO WATER NATUURLIJK
Van links naar rechts: Dennis Aerts, Wieke Bonthuis (Water Natuurlijk) overhandigen een taart aan Werners Donkers en Jan van Gool (HSV De Kleine Voorn). FOTO WATER NATUURLIJK Foto: Water Natuurlijk

Sportvissers ontvangen compliment van Water Natuurlijk Brabantse Delta

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Ze staan meestal niet zo op de voorgrond en houden van hun rust, maar ondertussen doen de sportvissers van ‘De Kleine Voorn’, in het gebied op de grens van Breda en Etten-Leur, fantastisch werk voor de hele omgeving: zwerfafval ruimen. Volgende week, 23 maart 2019, is het weer landelijke Opschoondag; een ideaal moment dus om de vissers voor hun grote bijdrage een compliment te overhandigen. Wieke Bonthuis, van de partij Water Natuurlijk bij Brabantse Delta, overhandigt hen een heerlijke taart.

Al meer dan 20 jaar houden de sportvissers in dit gebied het terrein en de wateren waar zij vissen, vrij van zwerfvuil. Elk jaar in maart komen ze daarvoor bij elkaar. Heel vroeg in de ochtend. Dan gaan ze aan de slag en halen zakken vol zwerfvuil uit het gebied rondom de Zwartenbergse Molen. Dat is een druk recreatie gebied, met veel fietsers en wandelaars, en ook met veel zwerfafval.

Maar ze doen meer. Afgelopen zomer, toen het zo droog was, en veel sloten droog stonden, zag je precies hoeveel rommel er nog in de modder was blijven steken. In het centrum van Etten-Leur hebben ze toen veel watergangen zwerfafvalvrij gemaakt. En, ook heel belangrijk, vissen gered van de dood, door ze over te zetten naar plekken waar nog wel water was.

Waarom doen ze dit? Voorzitter Jan van Gool: “Voor ons hoort dit bij een goede zorg voor het gebied. Vissers zijn natuurliefhebbers en daar hoort ook bij dat je voor de natuur zorgt”. Secretaris Werner Donkers: “Ik doe dit al heel lang en vind het heel belangrijk. Je leert zo het gebied nog weer beter kennen. We zien alles wat er gebeurt en kunnen dat weer inzetten nu er in ons gebied, Noordrand Midden, aan natuurontwikkeling gedaan gaat worden. Wij denken graag mee bij hoe dat het beste kan. Het gebied ten noorden van Prinsenbeek en Etten-Leur wordt de komende jaren immers flink aangepakt.” Donkers gaat overigens nog veel verder met zijn opruimacties. Komend weekend is hij te vinden op Schiermonnikoog waar hij helpt bij het schoonmaken van de stranden na de afvalramp met containers daar. Wieke Bonthuis: “Echte zwerafvalhelden dus! Die zijn dit compliment meer dan waard.”

De partij Water Natuurlijk Brabantse Delta werkt nauw samen met alle natuurorganisaties, zeker ook met de sportvissers. En er zijn heel veel sportvissers. Alleen de Kleine Voorn heeft al zo’n 1.000 leden! Duizend mensen die belangstelling hebben voor de natuur en bijna dagelijks natuurwaarnemingen doen. Heel waardevol.

Op 23 maart gaan ze weer hun ronde doen bij de Zwartenbergse Molen. Start om 8.00 uur precies.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief