Afbeelding
Foto: Jack Konings

Historische symbolen muur niet gered

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - De ingemetselde symbolen in de scheidingsmuur tussen de Lange Brugstraat en de Patronaatstraat in Etten-Leur blijven niet behouden. Het college heeft onderzocht of de afbeeldingen konden worden uitgezaagd. Dat blijkt technisch te ingewikkeld. Daarnaast dreigen de kosten hoog op te lopen.

Het redden van de symbolen kost ongeveer 55.000 euro. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders te duur. Daarnaast dreigt het metselwerk bij de zaagwerkzaamheden uit elkaar te vallen. Ook is hergebruik van de symbolen lastig. Eerder werd al besloten dat de muur mocht worden afgebroken.

De Adviescommissie Historische Bebouwing en Heemkundekring Jan Uten Houte ijverden vergeefs voor het behoud van de wal. Leerlingen van een metselopleiding bouwden de muur in de jaren tachtig. Dat gebeurde in het kader van een project tegen jeugdwerkloosheid.

Breekpunt

Projectontwikkelaar Select Totaalbouw wil aan het perceel nabij de muur aan de Lange Brugstraat een rij van zes woningen bouwen. Op het open opslagterrein komt een vrijstaande woning. De gemeente liet eerder onderzoeken of de muur kon worden behouden. De projectontwikkelaar ziet daar geen brood in. De instandhouding van de wal zou zelfs een breekpunt kunnen zijn om door te gaan met de herontwikkeling.

Aanpassing Gruiterstraat

De Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing stuurde het college recent een nieuwe brief. Volgens het comité kan de wal makkelijk blijven staan als het woningbouwplan op één punt wordt aangepast. In dat geval vervalt aan de kant van de Gruiterstraat één woning. Het gemeentebestuur meldt dat deze optie eerder is onderzocht, maar niet realistisch is. Binnen enkele weken verwacht de gemeente een aanvraag binnen te krijgen voor de omgevingsvergunning. Daarna start de voorbereidingsprocedure.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief