Het Van Bergenplein werd in december zonder gedenktegel geopend.
Het Van Bergenplein werd in december zonder gedenktegel geopend. Foto: Stella Marijnissen

APB: 'Gedenktegel wethouder Vermeulen moet terug'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - De lokale fractie APB eist dat de gedenksteen van de overleden wethouder Toon Vermeulen wordt teruggeplaatst op het Van Bergenplein. De tegel werd tijdens de renovatie tijdelijk weggehaald, maar is nog steeds niet teruggeplaatst.

De steen dateert uit 1998. Wethouder Vermeulen metselde de tegel 21 jaar geleden op 28 oktober in om de toenmalige reconstructie van het plein te vieren. Burgemeester Miranda de Vries heropende het Van Bergenplein in december vorig jaar feestelijk tijdens de kerstmarkt. De tegel ontbrak toen echter.

Vorig jaar vroeg het APB al aandacht voor de terugplaatsing. Het college antwoordde toen dat de gedenksteen zeker een plekje verdiende op het nieuwe plein. De partij werd uitgenodigd om mee te zoeken naar een mooie plek.

Nieuw plekje

"Dit nieuwe plekje hebben wij inmiddels gevonden. Groot was onze verbazing dat wij nu te horen krijgen van de wijkmanager dat het herplaatsen van de gedenksteen intern een dilemma is geworden. Er is overleg geweest met de stedenbouwkundige en de projectmanager van het Van Bergenplein. De steen krijgt nu geen plaatsje meer op het vernieuwde Van Bergenplein", uit APB-fractievoorzitter Peter van der Wulp zijn woede in een brief aan het college.

Misplaatste vergelijking

Volgens het APB hebben medewerkers van de gemeente een misplaatste vergelijking gemaakt met de plaatsing van het borstbeeld van wijlen politicus en ondernemer Jan van Harssel. Dat werd ook niet in de openbare ruimte geplaatst, maar uiteindelijk op een particulier stuk grond aan de kop van de Leurse Haven. "Deze gedenksteen heeft altijd een plaats gehad in het openbaar gebied. Hij werd bij de eerste renovatie gelegd door wethouder Vermeulen. Deze gedenksteen hoort bij het Van Bergenplein", laat Van der Wulp luid en duidelijk weten.

Overleg

Het APB noemt de gang van zaken over de gedenksteen onacceptabel. "Wij verwachten dat de eerder gedane toezegging wordt nagekomen", benadrukt Van der Wulp. Hij laat het gemeentebestuur weten graag opnieuw in overleg te treden om een exacte nieuwe locatie voor de gedenksteen te bepalen. Toon Vermeulen bekleedde van 1994 tot 2000 een wethouderspost.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief