Petra Wevers toont wethouder Kees van Aert het 50-dingen-boekje. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Petra Wevers toont wethouder Kees van Aert het 50-dingen-boekje. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Kennismaken met natuur via 50-dingen-boekje

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - Natuurgebied de Pannenhoef kon zich maandagmorgen verheugen op het bezoek van een groot aantal leerlingen uit groep drie van diverse basisscholen. Zo'n 250 kinderen vermaakten zich bij de vele activiteiten die voor hen werden georganiseerd in de omgeving van de Zwarte Schuur. Dit alles in het kader van het 50-dingen-boekje dat is uitgegeven om kennis te maken met de natuur. Wethouder Kees van Aert mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Leerlingen van negen Etten-Leurse basisscholen arriveerden maandagmorgen in een stoet van auto's bij de Zwarte Schuur in het hart van De Pannenhoef. Daar stond wethouder Kees van Aert klaar om de kinderen toe te spreken en het eerste exemplaar van het '50-dingen-boek' in ontvangst te nemen, het boekje waarin de 'vijftig dingen staan die je gedaan moet hebben voor je twaalfde.'

Bommetjes

Voor de kinderen was er een parcours van 27 onderdelen uitgezet waaraan zij konden deelnemen en dat deden zij vol enthousiasme. De alpaca's van Tonny en Theo Otjens trokken veel bekijks. "We hebben dertien alpaca's met vijf verschillende kleuren" legde Tonny uit "en van hun vacht spinnen we wol." De kinderen konden er met behulp van een kastanje en prikkertjes een spinnetje maken. Ook de bijen kregen aandacht en daarvoor moesten zaadbommen worden gemaakt van potgrond, kleipoeder, bloemzaad en water. Het werd een aardige kliederboel en op enig moment merkte een van de kinderen op dat 'het deeg op was'. Het maakte niet uit. De bommetjes gingen in een eierdoosje en konden worden meegenomen.

Vuurtje

Boswachter van de Pannenhoef Bart Pörtzgen was er om vuurtje te stoken. "Ik vind dit echt geweldig, kinderen krijgen hier hun eerste ervaring met de natuur en het allerbelangrijkste is om dat zelf te ervaren. Elk kind wil wel een vuurtje stoken en dan kun je ze beter leren hoe ze dat veilig kunnen doen, slootje springen kunnen ze zelf wel. Dus: een gat graven, zorgen dat er geen brandbare spullen omheen liggen, een schep bij de hand en zand. Want dat is in de natuur voorhanden en beter dan water. En ik leg ze uit dat je droog hout moet gebruiken."

Voor de kinderen werd het feest nog groter toen er appels en maiskolven geroosterd konden worden.

Boekje

In opdracht van de gemeente Etten-Leur wordt dit boekje voor de tweede keer uitgegeven. Alle basisschoolleerlingen uit groep drie krijgen dat deze week overhandigd. Het boekje is samengesteld door Petra Wever in samenwerking met Stichting Buitenmakelaar en IVN Vogel- en Natuurbescherming Etten-Leur en bevat adviezen hoe kinderen kennis kunnen maken met de natuur.

Aan de hand van het speelse boek met opdrachten en de bijbehorende kaart van Etten-Leur en omgeving kunnen zij activiteiten ontplooien met oeverzwaluw Olga als leidraad.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief