Laurentiuskerk. FOTO TOON VISSERS
Laurentiuskerk. FOTO TOON VISSERS Foto: Toon Vissers

Gasteltour succesvol

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Donderdag 28 maart hebben leden van de KBO Leur, van de KBO Etten en van de Heemkundekring Jan uten Houte de Laurentiuskerk in Oud Gastel bezocht in het kader van de samenorganisatie van de Gasteltour.

De kerk die in 1907 is ingewijd was voor iedereen een verrassing vanwege de geschilderde wanden en altaren en beelden die de beeldenstorm van de zeventiger jaren hebben doorstaan. De wandschilderingen zijn zelfs in die periode geheel gerenoveerd door Gastelse schilders. Een juweeltje die je niet verwacht in het WestBrabantse en die veel meer voor het publiek zou moeten worden opengesteld.

Daarna zijn we naar het Mastboomhuis gewandeld al waar we werden verrast met koffie en gebak. Eerst werd er een film vertoond over het leven van Henri Mastboom de stichter van de Mastboom-BrosensStichting. Het beeld dat werd geschetst was van een intelligente zonderlinge eenling die uit liefde voor zijn ouders en zijn moeder in het bijzonder de stichting in het leven heeft geroepen. Daarna zijn we het Mastboomhuis ingegaan en kregen we van de enthousiaste gidsen allerlei achtergrondinformatie van de behouden inrichting. Deze gaat ongeveer honderd jaar terug in de tijd. De tijd heeft hier letterlijk stilgestaan. Alles is door deskundigen geconserveerd, zelfs het behang en in de oorspronkelijke situatie teruggebracht. Echt verbazen en genieten.

Heel bijzonder zo’n middagje op nog geen 20 km van huis en zo’n bijzondere historie.

Omdat we deze keer met eigen vervoer zijn gegaan waren de deelnamekosten nog eens met 40% verlaagd. Volgens de deelnemers is het gebruikmaken van eigen vervoer zeker voor herhaling vatbaar. Chapeau voor de organisatie Heemkundekring Jan uten Houte en voor onze eigen chauffeurs. Meer informatie en foto’s over dit uitstapje zijn te vinden op www.hetwithof.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief