Respijtzorg. FOTO SURPLUS
Respijtzorg. FOTO SURPLUS Foto: surplus

Respijtzorg voor mantelzorgers

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Een aantal Steunpunten mantelzorg in West-Brabantse gemeenten gaat gezamenlijk aandacht vragen voor de Respijtzorg. Dat gebeurt in Roosendaal op 16 april met een symposium en op 25 april met een lokale respijtmarkt in het Oude Raadhuis te Etten-Leur.

Eind vorig jaar hebben de Steunpunten Mantelzorg in 7 West-Brabantse gemeenten de handen in elkaar geslagen om Respijtzorg meer onder de aandacht te brengen in 2019. Daartoe behoren Roosendaal, Rucphen, Bergen op Zoom, Eten-Leur, Halderberge, Woensdrecht en Steenbergen.

Respijtzorg is vervangende mantelzorg en bestemd om de zware taak van mantelzorgers te verlichten. Respijtzorg kent naast de inzet van vrijwilligers ook professionele vormen zoals: dagopvang, dagbesteding, logeeropvang, aanwezigheidszorg zodat de mantelzorger er even uit kan, een weekendje op adem komen met of zonder zorgvrager, een weekje er tussen uit, of professionele thuiszorg. Respijtzorg kent verschillende financiële regelingen, zoals de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de wet langdurige zorg (Wiz) en de zorgverzekeringswet (Zvw). Bij veel mantelzorgers zijn de mogelijkheden niet bekend en om die reden wordt er een symposium en een aantal respijtmarkten gehouden.

Ook landelijk is er momenteel aandacht voor vervangende respijtzorg. Om Respijtzorg beter te laten aansluiten bij de vraag en het aanbod heeft minister de Jonge (VWS) Clémence Ross-van Dorp, voormalig staatssecretaris van VWS, aangesteld als landelijk aanjager respijtzorg. Zij gaat samen met gemeente, zorgverzekeraars en zorgkantoren in kaart brengen hoe respijtzorg verbeterd en gefinancierd kan worden. Daarnaast is er een actie van het maandblad Margriet dat In samenwerking met mantelzorg.nl een petitie is gestart voor een mantelzorgvrije week. Als mantelzorgers op vakantie willen, blijkt dat vervangende zorg maar beperkt beschikbaar is. Het levert veel regelwerk op en mantelzorgers worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dit moet anders. De petitie die op donderdag 7 maart is gestart, beoogt een mantelzorgvrije week voor alle mantelzorgers.

Eind maart overhandigen Margriet en MantelzorgNL de handtekeningen aan Clémence Ross-van Dorp.

Op 16 april wordt een regionaal symposium voor professionals en verwijzers gehouden met als thema Respijtzorg ‘onder de loep gelegd’ Hoe zit het?! Dit symposium zal plaatsvinden in Roosendaal. Nick Klaver (Groen Links) zal als dagvoorzitter optreden. Het panel bestaat verder uit Thomas Melisse, wethouder Halderberge, Ria Pluk, beleidsmedewerker Etten-Leur, Kirsten Schugard, huisarts Rucphen, Matthijs van der Noordt, voorzitter mantelzorgadviesraad, een WMO consulent, een mantelzorger, en een vertegenwoordiger van een mantelzorg steunpunt.

De respijtzorgmarkten zullen lokaal worden aangeboden en zijn speciaal gericht op de mantelzorgers, zorgvragers en professionals. Allerlei zorginstellingen die respijtzorg bieden, maar ook particuliere initiatieven en vertegenwoordigers van bijvoorbeeld zorgboerderijen, de wensambulance, en de Zonnebloem zullen hier aanwezig zijn.

Het is de intentie om informatie over respijtzorg te delen in de breedste zin van het woord.

In Etten-Leur vindt de respijtmarkt plaats op donderdag 25 april van 14.30 tot 16.30 uur in de Schonckzaal van het Oude Raadhuis te Etten-Leur.

Voor meer informatie over deelname aan de respijtmarkt en/of symposium: Jettie van Agtmaal, tel. 076-5019107 / 06-28083540, jettie.vanagtmaal@surplus.nl of mantelzorg.etten-leur@surplus.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief