Henk Buesink tijdens de NK veldloop in Best.
Henk Buesink tijdens de NK veldloop in Best.

Achilleslopers presteren bij Rotterdam Marathon

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Minimaal een viertal Achillesleden was actief tijdens de Rotterdam Marathon. Zo liep Ancella Knoop sinds lange tijd weer eens een wedstrijd. Na haar gelukte deelname aan de hele marathon in de maasstad in 2017 deed deze Achillesatlete mee aan de kwart marathon, de 10,55 km legde zij af in 50:34 (netto).

Daarnaast had Ancella nog tijd om haar clubgenoten aan te moedigen en ook nog te fotograferen. Zo zag ze onder meer Kees van de Riet als eerste passeren, die zijn zoveelste marathon in een zeer respectabele 3.09:40 wist te lopen. Anita van Dorst was evenals haar echtgenoot ook in Rotterdam van de partij. En daarbij wist zij haar man ruim vijf minuten voor te blijven. Anita liep de 42.195 meter in 3.58:36 en Corné kwam op de Coolsingel na 4.03:37 over de eindstreep.

Ondertussen was er ook een hardloopwedstrijd in Wagenberg, de bij sommige (oudere) lopers bekende Oude Weideloop. Als M55-er wist de Etten-Leurse hardloper Kees Lazeroms de 5 kilometer te winnen in 18:31.

Eerder in de afgelopen week lukte het Henk Buesink voor de derde achtereenvolgende maal goud te winnen op het NK veldloop ambtenaren. Zijn Etten-Leurse collega-ambtenaar Jos Jochems werd in dezelfde categorie 24e in 49:11.

Lees hierna Henk's raceverslag: “Verschillende collega’s vertelden dat ze het eigenlijk wel van mij hadden verwacht dat ik op het NK veldlopen voor ambtenaren net als vorig jaar de eerste plaats zou halen. Ik was daar zelf toch wat minder zeker over. Ik ken in de afgelopen jaren mijn concurrenten zo langzamerhand wel, maar je moet er op het moment dat het ertoe doet toch wel weer klaar voor zijn. De afgelopen weken verliep de training zeker niet optimaal. Een probleem met een buikspier en lies speelt mij flink parten. Toch besloot ik op het NK mijn kans te wagen en daarvoor dan maar een dag pijn te lijden.

Naar Best dit jaar. Weer een enorm evenement met ruim 2.300 deelnemers. Elk jaar een andere plek, dus elk jaar een ander parkoers. Dit keer rond Aquabest en het bos wat daarbij ligt.

De ronde rond de plas was 3 kilometer lang over een zandstrand. Mul zand was niet eenvoudig te belopen en inhalen was dan helemaal lastig. Na dit stuk 3 kilometer door het bos over een mountainbike parkoers. Dit bestond uit veel ingesleten korte kuilen en was erg onrustig om te belopen.

Na de ronde rond de plas liep ik rond de 8e plaats. Het blijft altijd lastig te zien of er leeftijdsgenoten in de buurt liepen, maar het ging redelijk goed. Het eerste stuk door het bos waren erg veel bochten, later zaten er meer rechte stukken in. Door een aantal malen te versnellen kon ik twee man pakken. De volgende liep ook dichtbij. Na het bos volgde start-finish en moest om aan de negen kilometer te komen nog een keer door het zand rond de plas. De speaker riep dat mijn concurrent in de 35+ categorie liep, en ik hoorde dat ik zelf eerste lag. Omdat ik niet helemaal optimaal was, vond ik dat het signaal om op volhouden verder te gaan door het zand en mijn eerste plek vast te houden.

De zesde plaats (9 km in 37.06) totaal vind ik toch best goed voor mijn leeftijd. De eerste plek bij de heren 55+ vind ik dan eigenlijk minder belangrijk. Het blijft natuurlijk wel leuk om dan op het podium te komen in een volle zaal, dit keer zelfs met vuurwerk erbij!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief