Het beeld van Adriaan van Bergen kan een schoonmaakbeurt gebruiken.
Het beeld van Adriaan van Bergen kan een schoonmaakbeurt gebruiken. Foto: Monique Jansen

Beeld Adriaan van Bergen kwijnt weg bij Leurse Haven

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR – Het beeld van de Leurse turfschipper Adriaan van Bergen aan de Leurse Haven verdient een opknapbeurt. Dat vindt Leurenaar Frank Hultermans. Hij vindt het schandalig hoe het beeld erbij staat.

"De hedendaagse aanblik is wel erg triest. Natuurlijk heeft de tand des tijds ook zijn werk gedaan, maar het is niet nodig om het beeld er zo bij te laten staan", geeft Hultermans aan. "Zeker niet omdat het in september 115 jaar geleden is dat 'onze Adriaan' op de Leur is geplaatst. Ook komt de dertigste editie van de Leurse Havenfeesten eraan. Het zou erg jammer zijn als het beeld er dan nog steeds zo bijstaat."

Wie zelf een kijkje gaat nemen bij de beeltenis van Adriaan van Bergen kan niet anders dan concluderen dat het beeld wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken. De sokkel staat er redelijk netjes bij, maar de turfschipper kleurt steeds donkerder. Op veel plekken gaat hij verborgen achter een deken van groene aanslag. Her en der brokkelen stukjes af. Zo is de naam van Adriaan van Bergen inmiddels bijna onleesbaar geworden.

Blijvend sieraad

Het beeld van de Leurse held werd in 1904 door suikerfabrikant Sybrand Heerma van Voss geschonken aan de toenmalige burgemeester Van Glabbeek: "De burgemeester antwoordde dat hij het monument graag aanvaardde. Het zou een blijvende sieraad voor het dorp blijven. De gemeente heeft daardoor een plicht het beeld te onderhouden", grijpt Hultermans terug op de geschiedenis.

Hij vindt dat de gemeente dan ook moreel verplicht is om het beeld goed te onderhouden: "De heer Heerma van Voss zou zich omdraaien in zijn graf als hij de hedendaagse aanblik zou zien. Het beeld stond er één keer triester bij. Dat was rond 1989 toen het onthoofd was."

Historisch object

Het beeld heeft de status van 'gemeentelijk monument.' Hultermans wijst erop dat andere historische objecten voor de Leur ook verdwijnen. Zo gaat de muur met Etten-Leurse symbolen uit de jaren tachtig tegen de vlakte om plaats te maken voor woningen. "Ook van het Hooghuis waar Leur decennia lang mee is verbonden, blijft weinig over. Laten we de monumenten die we nog wel bezitten koesteren. Laten we van 'onze Adriaan' weer het stralende middelpunt van de haven maken", pleit Hultermans, "de gemeente heeft een belofte na te komen."

De gemeente Etten-Leur kon helaas niet tijdig reageren op persvragen.  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief