Burgemeester De Vries bewondert het magazine.
Burgemeester De Vries bewondert het magazine. Foto: Frans van der Bom

Nieuw magazine 'HEEM-EL' met veel trots gepresenteerd

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Heemkundekring Jan uten Houte zet zich al jarenlang - met de inzet van vele werkgroepen - in voor de kennis van de eigen (Etten-Leurse) omgeving in al haar aspecten, in heden en verleden. Sinds afgelopen weekend is de heemkundekring ook uitgever van een nieuw, eigen kwartaalblad over van alles wat er op het gebied van materieel en immaterieel erfgoed in Etten-Leur speelt.

DOOR FRANS VAN DER BOM

Op vrijdag 12 april was het een gezellige drukte in Het Witte Paard. Nieuwsgierig en toch wel enigszins gespannen wachtten de genodigden op het moment dat het eerste exemplaar van dit gloednieuwe tijdschrift het levenslicht zou zien. Piet Paantjens, voorzitter van Heemkundekring Jan uten Houte heette sponsors, vrienden, bestuur, schrijversgroep, de redactie van het nieuwe magazine, leden en in het bijzonder burgemeester Miranda de Vries van harte welkom op deze feestelijke, memorabele bijeenkomst.

Doel kwartaaltijdschrift   

In zijn openingstoespraak dankte de voorzitter de sponsors, die het mogelijk maakten dit (goedgevulde) tijdschrift te kunnen realiseren. Vier maal per jaar zal het verspreid worden over de 550 leden van de heemkundekring. Daarnaast zal het te vinden zijn op plaatsen waar mensen elkaar treffen. Te denken valt aan de bibliotheek, restaurants en cafés, kapperszaken, artsenpraktijken, scholen, sportkantines en de bioscoop. Het is de bedoeling dat door dit tijdschrift cultuurhistorie en ons erfgoed gedeeld en doorgegeven wordt met en aan jongeren, immers: de historie bepaalt de toekomst!

Het moment

Eindelijk was dan daar het moment dat Paantjens het eerste exemplaar aan burgemeester Miranda de Vries kon overhandigen. Al vanaf een afstand had de burgemeester gezien dat de lay-out van het eerste nummer bestond uit een deel van de pas gerestaureerde landkaart die in de schepenzaal van het gemeentehuis hangt. Een snelle blik in het tijdschrift ontlokte haar de uitspraak dat het een "bijzonder informatief en mooi blad is dat de gemeente Etten-Leur verder kan promoten. Het maakt het gemeentebestuur trots, zeker om het karakteristieke gevoel van wat Etten-Leur tot Etten-Leur maakt." De burgemeester maakte de redactie een groot compliment en ze hoopte dat veel Etten-Leurenaren door dit tijdschrift geïnspireerd zullen raken.

Ontstaansgeschiedenis

Na de burgemeester was het woord aan de hoofdredacteur Jan Zengerink. In zijn toespraak ging hij in op de wordingsgeschiedenis van het nieuwe tijdschrift en op het feit waarom gekozen was voor een papieren in plaats van een digitale versie. Uit de reeds bestaande (en zeer actieve) schrijversgroep is de redactie van het kwartaaltijdschrift voortgekomen. Deze redactie bestaat uit Jan Zengerink (hoofdredacteur) en de redacteuren Jac van der Velde en Frans Passier. Rob Schrauwen zorgt voor de vormgeving. De naam van het tijdschrift luidt HEEM-EL, met een knipoog naar de 'hemel'. Deze naam is verzonnen door Peter Konings en is uit een groot aantal inzendingen uitgekozen.

Eerste nummer

In de eerste uitgave van HEEM-EL komt een aantal zeer lezenswaardige artikelen aan bod, zoals onder andere een triest verhaal aan de Lage Donk uit 1769; een prachtig verhaal van de Ettense Beehive (Biekorf) Jazzband; het kasteel Hof van den Houte; een levensbeschrijving over Jan uten Houte, een in dialect geschreven verhaal over de razendsnelle ontwikkeling van de vroegere en hedendaagse elektronica.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief