Bewoners genieten van hun gezellige koffieochtend in De Schaapskooi. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Bewoners genieten van hun gezellige koffieochtend in De Schaapskooi. FOTO STELLA MARIJNISSEN

De Schaapskooi viert 12,5 jarig bestaan

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - Groot feest in De Schaapskooi op 30 april. Dan wordt het 12,5 jarig jubileum gevierd. Het feestprogramma is niet alleen voor de vaste bezoekers. Alle senioren uit Etten-Leur zijn welkom op de inloop die 's middags wordt gehouden. De organisatie is zoals gewoonlijk in handen van het hechte en uiterst actieve team van vrijwilligers dat in de afgelopen jaren gezorgd heeft voor een bruisende ontmoetingsplaats voor senioren.

Ontmoetingsruimte De Schaapskooi aan de Dreef wordt door Avoord geïnitieerd, gefaciliteerd en gefinancierd maar de organisatie van alle activiteiten is in handen van vrijwilligers. Een van die vrijwilligers van het eerste uur is Yvonne Mentzel. "In 2007 begonnen we met een paar koffieochtenden en twee vrijwilligers. Nu zijn we met zestien mannen en vrouwen en hebben we een volledig weekprogramma. We worden gesteund door coördinator Paul van de Kerkhof van Avoord."

Feestje

De Schaapskooi is populair. De vaste kern van ongeveer zestig senioren is regelmatig bij de diverse activiteiten te vinden. "Maar alle senioren zijn welkom hoor", vertelt Toke de Pijper, die al elf jaar vrijwilliger is. Er zijn koffieochtenden, biljartclubs, er worden spelletjes gedaan en er wordt gekaart. Wekelijks wordt tegen een kleine vergoeding een maaltijd met keuzemenu geserveerd. Ook worden er regelmatig uitjes, frietjeszondagen en bioscoopbezoekjes geregeld. "En met carnaval komt Simpelfonie spelen, dan hebben we weer die echte carnavalssfeer van vroeger", glundert Mentzel. "We proberen overal een feestje van te maken."

Binnentuin

Sien (75) en Hans Kock (78) wonen sinds november 2017 in een van de appartementen boven De Schaapskooi. Sien houdt van bloemschikken en Hans van biljarten. "Altijd als er wat te doen is zijn we van de partij", zegt Sien, "vooral carnaval is reuze gezellig. Ik vind dit een echte schaapskooi." Waarop ze lachend vervolgt: "En de hokken zijn boven." Mientje (77) en haar man Herman Reniers (79) wonen al vijf jaar aan de Schapenweide. Zij is afkomstig uit Sprundel, maar hij is een echte Ettenaar. Ze onderhouden samen met vijf andere mannen en vrouwen de binnentuin. "We woonden vroeger aan de Oude Bredaseweg en hadden een grote tuin. Toen zag ik hier die uitgedroogde planten. Het zag er echt niet uit", zegt Mientje. Ze namen het initiatief om er wat aan te doen. "We gaan een keer per jaar met de pet rond en daar kopen we nieuwe plantjes van. De compost halen we bij de gemeente."

Gemeenschapszin

De binnentuin ziet er prima uit met zijn mooie beplanting en keurig aangeveegd terras. De waterpartij die eerst kapot was, werd gerepareerd door Herman Reniers en klatert weer volop. Hij knapt wel meer klusjes op bij zijn medebewoners en helpt bij computerproblemen. De tuinmeubels voor de binnentuin werden geschonken door Avoord. Een uitstekende plaats om in de zomer te barbecueën. De sfeer tussen de bewoners is opperbest en getuigt van ware gemeenschapszin. Een van de dames is gespecialiseerd in het maken van 3D kaarten. De jarige medebewoner krijgt een door iedereen ondertekende kaart in zijn brievenbus. En als het tijd is voor 'Heel De Schaapskooi bakt' dan worden de koekjes en appeltaartjes in de schaapskooikeuken gemaakt. Heeft iemand een suggestie voor een leuke activiteit? De vrijwilligers kijken of ze dat kunnen realiseren.

Op 30 april wordt het 12,5 jarig bestaan gevierd met een speciaal programma voor de vaste bezoekers en vrijwilligers. Tijdens de inloop 's middags zijn alle senioren uit Etten-Leur welkom van 14.30 tot 16.00 uur, om kennis te maken met de vrijwilligers en alle activiteiten. Koffie, thee en wat lekkers staan klaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief