De Statenbijbel van Van Goghs vader is een van de pronkstukken bij de tentoonstelling. FOTO PIERRE VAN DAMME
De Statenbijbel van Van Goghs vader is een van de pronkstukken bij de tentoonstelling. FOTO PIERRE VAN DAMME Foto: Pierre van Damme

Slotweek voor tentoonstelling 'Religie' in de Van Gogh Kerk

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Deze week (tot en met Tweede Paasdag) is voor het laatste de tentoonstelling 'Van Religie tot Zingeving' in de Van Gogh Kerk in Etten-Leur te zien. De tentoonstelling vertelt in vier blokken de geschiedenis van de fraaie kerk, van de Romaanse periode, tot de katholieke, tot de protestantse periode en het nu.

De tentoonstelling toont een aantal unieke oude objecten, waaronder een statenbijbel van de vader van Vincent van Gogh, monstransen, beelden en een kastaltaar/huisaltaar. Op de begane grond van de klokkentoren staat Vincent van Gogh centraal. Vincents vader was zeven jaar lang dominee in de kerk. In de sfeervol verlichte toren worden reproducties getoond en een film over de ambities van de Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur. Het was met Pasen 1881 dat de toen 28-jarige Van Gogh naar Etten kwam. Om zijn ouders te vertellen dat hij eindelijk wist wat hij wilde worden: kunstschilder. Wat volgde was een zeer productief, maar ook een zeer roerig jaar, waarin hij verliefd werd op zijn nicht Kee Vos. Vincents vader was woedend. Het inspireerde Van Gogh om nog harder te werken, nog meer tekeningen te maken. Oefenen, oefenen en oefenen deed hij. Dag en nacht. Bezoekers krijgen tijdens de tentoonstelling dit bijzondere verhaal te zien en te horen.

De entree van de Van Gogh Kerk is via Markt 4. De tentoonstelling is t/m Tweede Paasdag te bezoeken van 13.30 tot 17.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief