Volle bak in De Linde.
Volle bak in De Linde. Foto: Ad Kanters

Mooie presentatie over Erfgoed S.C.J. Heerma van Voss

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - De grote zaal van De Linde was donderdagavond 9 mei geheel gevuld. De presentatie over het 50-jarig jubileum van S.C.J. Heerma van Voss (1869-1919) in de suikerindustrie, verzorgd door Heemkundekring Jan uten Houte, viel goed in de smaak. Als speciale gasten waren enkele leden van de familie Heerma van Voss aanwezig.

Arie de Bruin vertelde over de 50 jaar van de suikerfabriek “Zwartenberg” en vervolgens nog veel meer over de uiterst markante inwoner van Etten-Leur, West Brabantse en internationale ondernemer. Met talloze afbeeldingen werd toegelicht hoe hij in Etten-Leur terecht is gekomen, welke werkzaamheden hij allemaal nog meer verrichte, hoe hij steun bood, initiatieven nam. Ook werd een kijkje genomen in zijn privéleven. Tot slot ging De Bruin in op zijn erfgoed, dat gedeeltelijk zichtbaar is in de vorm van gebouwen, maar grotendeels nog besloten ligt in archieven en computerbestanden. Het plan is ontstaan om een website aan zijn erfgoed te gaan wijden.
Meer informatie hierover is te vinden op: www.hetwithof.nl

Vervolg
Het is de bedoeling dat de presentatie op meerdere plaatsen in de regio wordt gehouden en dan toegespitst en de plaatsen Oud Gastel waar Sybrand Heerma van Voss is geboren, Roosendaal waar hij op de suikerfabriek zijn loopbaan begon, Zevenbergen en Breda waar hij ook nog een suikerfabriek heeft gerund, Oudenbosch waar zijn vader kantonrechter was en wellicht nog op meer plaatsen. Dit wordt in samenspraak met de plaatselijk Heemkundekringen geregeld.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief