Foto: Pixabay

Glasvezel in Etten-Leurs buitengebied laat op zich wachten

ETTEN-LEUR - De aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Etten-Leur schiet niet op. De gemeente had op een haar na een akkoord gesloten met een marktpartij, maar die heeft zich inmiddels teruggetrokken.


Inmiddels heeft zich een nieuwe gegadigde gemeld. Daarmee wil het college van burgemeester en wethouders zo snel mogelijk een samenwerkingsakkoord opstellen. "We willen dat één partij het glasvezelnetwerk aanlegt in het hele buitengebied. Zo kunnen alle huishoudens met interesse een aansluiting krijgen op snel internet", legt wethouder Martin van der Bijl uit.

Telecomwet

De vorige marktpartij haakte af, omdat de gemeente Etten-Leur geen exclusiviteit kon geven voor de aanleg van het glasvezelnetwerk op het platteland. "De Telecomwet verbiedt ons ook om dat te doen", geeft Van der Bijl aan. Het buitengebied in Etten-Leur beschikt nog niet over glasvezel.

Daardoor blijven tientallen huishoudens verstoken van de mogelijkheden die snel internet biedt. Volgens Van der Bijl hebben ook agrarische bedrijven deze voorziening nodig. Boeren zijn bijvoorbeeld wettelijk verplicht om geregistreerde gegevens digitaal door te geven: "Daardoor krijg je situaties dat ondernemers deze informatie niet thuis, maar via een usb-stick op een andere computer versturen."

Onderhandelingen

De gemeente kan niet direct met de onderhandelingen beginnen. Daarvoor moet de gekozen marktpartij eerst alle benodigde gegevens aanleveren. Pas daarna kan er gesproken worden over een akkoord. Van der Bijl benadrukt dat hij nog niet kan aangeven wanneer het overleg officieel wordt gestart. De gemeente mag zelf wettelijk geen glasvezelnetwerk aanleggen. Dat is geen taak voor overheden. In buurgemeenten is inmiddels wel gestart met de aanleg van snel internet. Zo beschikken veel huishoudens in Rucphen over glasvezel.

Volgens Van der Bijl hebben marktpartijen mogelijk meer interesse in andere gemeenten, omdat het buitengebied daar veel uitgestrekter is dan in Etten-Leur. Huishoudens die in de toekomst willen worden aangesloten op snel internet moeten wel in de buidel tasten. Zij moeten een eigen bijdrage betalen, voordat ze glasvezel krijgen. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief