De sokkel krijgt binnenkort een antracietpaarse kleur.
De sokkel krijgt binnenkort een antracietpaarse kleur. (Foto: Jack Konings)

Schilderbeurt voor 'De Naald'

ETTEN-LEUR - Het kunstwerk 'De Naald' krijgt binnenkort een schilderbeurt. De sokkel wordt antracietpaars. Daarmee krijgt het voetstuk zijn originele kleurstelling terug. Daar had onder meer de Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland (Segvin) voor geijverd.


Vorig jaar werd de sokkel van de Naald geverfd in een kleur paars die niet bij iedereen in de smaak viel. De gekozen tint sloot namelijk niet aan bij de historie van het kunstwerk. Een aantal personen hecht veel belang aan het kunstwerk en pleit ervoor dat het beeld wordt hersteld in de situatie zoals het er vòòr 1935 uitzag.

Oorspronkelijke staat

De gemeente draagt zorg voor een nieuwe verfbeurt, maar gaat het kunstwerk niet in de oorspronkelijke staat herstellen. "Daar hebben we de financiële middelen niet voor", licht wethouder Ger de Weert toe. Wel juicht hij het toe als de criticasters eventueel zelf geld gaan inzamelen om het kunstwerk een grote opknapbeurt te geven. Dat zou bijvoorbeeld kunnen via een crowdfundingsactie.

Eerste vliegtuigvlucht

De Franse graaf Charles de Lambert maakte op zondag 27 juni 1909 de eerste vliegtuigvlucht boven Nederland. Dat gebeurde boven Etten. Het event was een intiatief van suikerbaron Sybrand Heerma van Voss. Hij wilde het veertigjarig jubileum van zijn suikerfabriek zo op een bijzondere manier vieren. De vlucht die Charles de Lambert maakte duurde 3,5 minuten.

Daarbij bereikte hij een hoogte van vijftien meter. Door motorpech moest hij zijn toestel vervroegd aan de grond zetten. In 1935 werd een speciale gedenknaald aan de Rijsbergseweg geplaatst die de vliegtuigopstijging herdenkt. Later werd er nog een informatiebord bij geplaatst. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief