Voorzitter Louis Boumeester met huiskoor de Kerkzwervers. Archieffoto STELLA MARIJNISSEN
Voorzitter Louis Boumeester met huiskoor de Kerkzwervers. Archieffoto STELLA MARIJNISSEN

Feestweek bij Buurtbelang Banakkers

Door: Stella Marijnissen

ETTEN-LEUR - Wijkvereniging Buurtbelang Banakkers is jarig en dat betekent feest, een hele week lang. Vanwege het vijfentwintig jarig bestaan van de wijkvereniging is een feestprogramma samengesteld waar alle wijkbewoners zich in kunnen vinden. Het programma begint op vrijdag 21 juni en wordt op zaterdag 29 juni afgesloten. Tijdens de receptie op donderdag 27 juni voor wijkbewoners en genodigden zal het startsein gegeven worden voor een geheel nieuw project.

"Weet je wat dat eigenlijk betekent, Banakkers" vraagt voorzitter Louis Boumeester om vervolgens op het ontkennende antwoord uit te leggen dat in vroeger jaren de landbouwgronden bestonden uit de 'Hooge Banakkers en de Lage Banakkers.' Die naam is behouden gebleven voor zowel het zwembad als de woonwijk die er in later jaren op gebouwd werd.

Ut Praotuis

De wijkvereniging werd 25 jaar geleden op 6 april 1994 opgericht en de eerste activiteiten, kaarten, sjoelen en handwerken begonnen in een klein huisje aan de A.M. de Jongstraat nummer 2. In de zomer van 1996 vond het eerste grote evenement plaats in het Brabantpark, een zeskamp die de buurtvereniging onmiddellijk grote bekendheid bezorgde. De activiteiten voor kinderen vonden plaats in de voormalige basisschool De 4 Heemskinderen. De wijkvereniging had dringend meer ruimte nodig en toen In 1998 peuterspeelzaal Zonnehoek afbrandde werden twee vliegen in een klap geslagen en verrees wijkgebouw 'Ut Praotuis' aan Achter de Molen. De peuterspeelzaal is inmiddels geïntegreerd in de nieuwe brede school De Vier Heemskinderen en 'Ut Praotuis' is sinds 1 januari 2017 zelfstandig.

Actief

De wijkvereniging kent een zeer actief bestuur en is met zijn vrijwilligers, momenteel zo'n vijfenzestig mannen en vrouwen, een van de grootste in Etten-Leur. Onlangs nog werden bestuursleden en vrijwilligers Louis Boumeester, Leon Hillemans, Rina Pinxteren, Joke Casteleijn en Willy van Alphen gehuldigd vanwege vijfentwintig jaar trouwe inzet. Met een bezettingsgraad van 82% zijn er vrijwel altijd activiteiten in 'Ut Praotuis,' 's morgens, 's middags, 's avonds en in de weekenden.

Feestweek

In de feestweek wordt er uiteraard van alles georganiseerd waaronder bijvoorbeeld op maandag een foto-puzzelwandeltocht door de wijk en op dinsdag een open repetitie van huiskoor 'De Kerkzwervers'. Op donderdag is de receptie voor alle wijkbewoners en genodigden waar de wijkvereniging trakteert en een nieuw project van start gaat namelijk De Wensboom. Die zal met zijn kleine broertje, bedoeld als mobiele meeneemboom voor evenementen op een andere locatie, feestelijk onthuld worden.

Wensboom

"Vanaf 2014 zijn wij een participatiemaatschappij. Mensen wonen langer thuis en hebben soms hulp nodig, Hetzij voor praktische zaken hetzij voor contacten" zegt Bouwmeester. De Wensboom, naar een idee van Tjebbe Vleer, lid van de werkgroep sociale - en maatschappelijke aspecten, zal 'geplant' worden in 'Ut Praotuis.' Mensen kunnen hun wensen via 'appeltjes' kenbaar maken. Dit kaartje kan uitgeknipt worden uit de Banakkernieuwsbrief en ingevuld worden. "Het gaat om het buurtgevoel, elkaar helpen met kleine dingen. Soms moet er een tuintje bijgewerkt worden, zoekt iemand een begeleider om eens naar de markt te gaan. Wij vragen aan alle bewoners tussen -8 en +88 om te kijken of ze die wensen in vervulling kunnen laten gaan." Volgens Vleer gaat het nadrukkelijk níet om geld of crowdfunding."

De feestweek zal afgesloten worden met een feest- en dansavond op zaterdag compleet met Pub Quiz en muzikale begeleiding van DJ Jack Heijmans.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief