Afbeelding
Foto: Shutterstock

Proef in Etten-Leur om schuld in vroeg stadium op te lossen

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur start een pilot om huishoudens met schulden in een vroeg stadium hulp te bieden. "Hulpverleners gaan daarbij ongevraagd langs bij mensen met een betalingsachterstand om hen te helpen met het aanbieden van een oplossing", vertelt wethouder Martin van der Bijl.

Voor de proef 'Vroegsignalering Schulden' werkt de gemeente samen met onder meer woningcorporaties en zorgverzekeraars. Die geven een signaal aan de gemeente op het moment dat een betalingsachterstand ontstaat. "Op dat moment gaat het vaak nog om een beperkt bedrag. Als je dan ingrijpt, is de schuld nog te overzien", legt Van der Bijl uit.

Mensen zoeken vaak te laat hulp uit schaamte, waardoor al gauw een schuld ontstaat van tienduizenden euro's. Dan wacht een jarenlang schuldhulpverleningstraject. Door als gemeente zelf in een vroeg stadium de helpende hand te reiken, kan dit worden voorkomen.

Ervaring

In andere gemeenten blijkt deze nieuwe aanpak een groot succes. Reden voor Etten-Leur om nu zelf aan te haken. Het gemeentebestuur trekt 97.000 euro uit voor de pilot. Die gaat in de tweede helft van dit jaar van start en duurt in totaal drie jaar. In Nederland heeft ongeveer één op de vijf huishoudens problematische schulden of loopt risico daarop. In de gemeente Etten-Leur gaat het om zo'n 3.600 huishoudens.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief