Het treinstation van Etten-Leur krijgt een geheel nieuwe inrichting.
Het treinstation van Etten-Leur krijgt een geheel nieuwe inrichting. Foto: Gemeente Etten-Leur

Fors meer fietsparkeerplaatsen bij station

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Het aantal fietsstallingsplaatsen op het station van Etten-Leur wordt fors uitgebreid. Het aantal parkeerplekken voor de stalen ros gaat omhoog van 1.300 naar 1.500. De uitbreiding vindt aan de zuidzijde van het station plaats. Hier komt een nieuwe fietsenstalling.

De nieuwe fietsenrekken komen op de plek waar tot voor kort een gebouw van PostNL stond. In de oude situatie hielden medewerkers van sociaal werkvoorzieningschap WVS overdag toezicht, maar deze bewaking verdwijnt. De gemeente bekijkt of in plaats daarvan mogelijk camerabeveiliging kan worden opgehangen aan zowel de noord- als de zuidzijde van het station.

De nieuwe stalling krijgt een transparant karakter. De overkapping wordt voorzien van verlichting. Er komt geen omheining. Dat is een bewuste keuze, omdat er anders opstoppingen kunnen ontstaan op piekmomenten.

Fietskluis

Wie zijn fiets alsnog beveiligd wil wegzetten, kan kiezen voor een fietskluis. In totaal komen er 128 hokjes waar de fiets achter slot en grendel kan worden weggezet. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Een jaarabonnement voor een fietskluis kost 109 euro. De nieuwe fietsenstalling komt in eigendom van spoorwegbeheerder ProRail. NS Vastgoed verzorgt het beheer.

Metamorfose

De nieuwe fietsenrekken maken onderdeel uit van een totale metamorfose van het Etten-Leurse stationsgebied. Zo verhuist ook de bloemenkiosk. Na de zomer begint de nieuwbouw voor een nieuwe winkel. Als die klaar is, trekt de kiosk daar in. Aansluitend volgt het bouwrijp maken van terrein rondom de oude bloemenshop en het terrein waar het gebouw van PostNL stond. Daarna begint de bouw van de fietsenstalling aan de zuidzijde van het station.

Anna van Berchemlaan

In de tweede fase gaat de bestaande fietsenstalling achter het Chinees restaurant tegen de vlakte. Dit gebied krijgt dan een nieuwe herinrichting. Als dat klaar is, krijgt het voorplein van het station een opknapbeurt. Daarna start de aanpak van de Spoorlaan en de Anna van Berchemlaan. Deze inrichting gebeurt ook weer in stappen.

Een tijdelijke verbinding zorgt ervoor dat het parkeerplein voor het politiebureau bereikbaar blijft. De Anna van Berchemlaan krijgt ook nog nieuwe riolering. De gemeente voltooit het project uiteindelijk met een metamorfose van het plein voor het politiebureau. Het totale project neemt een paar jaar in beslag.

Appartementen

Tegelijkertijd vinden in het stationsgebied meer bouwprojecten plaats. Het gebouw van de oude Rabobank verandert binnenkort in een lux appartementencomplex met vijftien woningen. Daarnaast bouwt woningcorporatie Alwel op de plek waar nu jongerenbroedplaats X-EL is gevestigd nog eens 75 flats voor starters.

De gemeente vindt het belangrijk dat al deze werkzaamheden op elkaar worden afgestemd, zodat het station wel bereikbaar blijft. Prioriteit daarbij is dat het openbaar vervoer kan blijven rijden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief