Lena en Rom Ossenblok nog steeds gelukkig. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Lena en Rom Ossenblok nog steeds gelukkig. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Lena en Rom na 60 jaar huwelijk nog steeds gelukkig met elkaar

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - Elkaar vrijlaten en elkaar accepteren dat is het geheim van het al zestig jaar durende huwelijk van Lena van Peer en Rom Ossenblok. Ze zijn het helemaal met elkaar eens en gaan op 14 juli met familie de bruiloft van toen nog eens overdoen.

Lena werd geboren in Bosschenhoofd, waar zij samen met haar drie broers opgroeide. Ze ging regelmatig wandelen op zondag, samen met haar vriendin die in Oudenbosch woonde. En daar liepen ze wel eens een paar jongens tegen het lijf. Een daarvan was de 19-jarige Rom. Het werd samen verder kuieren, kletsen en een frietje halen voor een dubbeltje. Mayonaise kostte in die tijd vijf cent. Ook werd er een keer per maand gedanst in danszaal Kunstmin. "We hadden een dansclubje", vertelt Rom. "Dat heette 'Altijd wat'. Tijdens het dansen hebben we elkaar beter leren kennen." Lena was 17 jaar toen haar moeder opmerkte: "Als je aan het scharrelen bent met die jongen, dan brengt 'm maar eens mee", waarna Rom zijn intrede deed in huize Van Peer.

Dienst

Rom ging naar de Mulo en speelde vanaf zijn twaalfde trompet bij de harmonie. Maar daar kwam een einde aan toen hij in oktober 1953 in militaire dienst moest. Opkomen in Nunspeet en naar de kaderschool in Ede voor het sergeant diploma. "Omdat ik onderofficier was moest ik 24 maanden dienen. Maar ik vond het leuk, ik heb er nooit een hekel aan gehad."

Lena werkte in een atelier in Oudenbosch waar zij op de fiets naartoe ging, in lange broek. Maar bij het atelier moest die broek ingeruild worden voor een rok. Want een lange broek? Dat kon niet!

Trouwen

Het paar kreeg trouwplannen. Was het een romantisch huwelijksaanzoek? "Nooit gehad, dat moet 'ie nog doen", zegt Lena lachend. "Het was een normaal gevolg, we waren zeker van elkaar." De bruiloft volgde op 27 juni 1959 voor de wet. "Gauw efkes op de fiets vanuit Oudenbosch naar Hoeven om te trouwen op zaterdagmorgen", vertellen beide echtelieden, want de belangrijkste datum in die tijd was het huwelijk in de kerk. Dat was op 30 juli. Er werd thuis gefeest met de hele familie. Na de kerk het ontbijt, 's middags het diner en 's avonds kletsen bij een borreltje. "Het was een groot feest voor die tijd", vertelt Lena, die na haar huwelijk stopte met werken. Dat moest toen. Als je trouwde bleef je thuis.

Stamboom

Vanwege het werk van Rom bij Tomado werd er verhuisd naar Etten-Leur. Ook Lena vond een baan. "Ik heb 17 jaar in de bedrijfskantine bij de Roto gewerkt. Dat vond ik hartstikke leuk, ik was daar erg graag." Na zijn pensionering had Rom wat meer tijd voor zijn grote hobby: genealogie. "Dat doe ik al jaren, al voor mijn pensionering. Elke donderdag in Oudenbosch met een groepje, stik gezellig!" De stambomen van zijn familie, die van Lena en van de ouders zijn allemaal uitgezocht en nu gedigitaliseerd. Het blijkt dat zijn stamboom teruggaat tot rond het jaar 1650 met zijn oorsprong in Rijsbergen. "Daar waren turfvelden die afgestoken waren. Het land werd verdeeld in blokken en verkocht. De blokken werden vernoemd naar dieren zoals koeienblok, paardenblok, geitenblok en Ossenblok, vandaar de achternaam. Op die grond werd een boerderij gebouwd die er nu nog staat."

Feest

Het sportieve echtpaar heeft altijd veel gelopen en gefietst. "Op de racefiets. We reden elke zondag met een groep naar Meersel-Dreef, kopje koffie drinken en een trappistje en dan reden we weer terug. Dat hebben we jaren gedaan." Rom (85) en Lena (82) kijken nu uit naar hun familiefeestje op 14 juli. Ze gaan naar Hoeven voor een hapje en een drankje. "Omdat we in Hoeven getrouwd zijn wil ik dat daar ook vieren. En we hebben een mooie locatie", vindt Lena.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief