Jacques Nagelkerke met zijn boek.
Jacques Nagelkerke met zijn boek. Foto: Domien van Geel

Jacques Nagelkerke blij verrast door succes van 'Waterschaduw'

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Jacques -Door Domien van Geel- Sinds zijn gedichtenbundel WATERSCHADUW begin juni verscheen, en een aarzelende start kende, begint nu de belangstelling flink toe te nemen.

Jacques is er wel mee in zijn nopjes."De verkoopcijfers stijgen en dat doet me goed." De eerste verkoopavond was op de Leurse Montmartre-avond, maar dat liep nog niet zo hard. "Ik kan de verkoopcijfers elke dag inzien, maar vooral de reacties van kopers doen me erg goed. Er zijn mensen die het niet van mij hadden verwacht en die me toch laten weten hoe lief, gevoelig en verwarmend de gedichten zijn." Jacques laat me ook een reactie zien van iemand die aangeeft dat de kracht vooral ligt in het 'streekgedicht'. Zo begint het boek met een schitterend gedicht over zijn dorp Leur, met daarin ook de volgende regels: 'Bruine foto's uit een verleden tijd, tonen een wazig geluk van toen, en mensen kijken in een lens zonder te weten, waar de toekomst ligt en wat het is...' Zelfs Gerard van Maasakkers, voor wie Jacques een vers schreef, spreekt van een 'mooi gedicht, net zoals de omslag van het boek.' Jacques heeft een neef in Nieuw Zeeland, Bill Nagelkerke, die professioneel schrijver is, en ook hij was zeer enthousiast over de dichtbundel van zijn neef. Jacques bewerkt op dit moment een van zijn kinderboeken, dat volgend jaar moet gaan verschijnen, evenals twee boeken van eigen hand. Voor dit jaar staat er in elk geval een boek met korte verhalen gepland en mogelijk een soort persoonlijk jaarboek. Hij vertelt met enige trots hoe zijn hobby langzaamaan zijn passie is geworden. Wat weinigen weten is dat hij al eerder van alles schreef. Zo was hij kunstrecensent voor het blad Origine en medewerker van de sites Kunstpedia en Artwis. Hij schreef twee kindermusicals en enkele boekjes voor de Heemkundekring. Ook was hij bijna drie jaar verslaggever bij 'De Gazet' dat de meeste mensen in Etten-Leur nog wel kennen als huis-aan-huisblad. Hij deed een paar keer mee met de Brabantse Kerstgedichtenwedstrijd, waar hij twee keer in de finale stond.Jacques vertelt met trots dat ras-Leurenaar Jan Hendrickx speciaal voor dit boek een gedicht in Leurs dialect vertaalde. Ook schreef Jacques columns over zijn lievelingshond Dorus, een Baasethound,dat altijd in het landelijk magazine van die club werd geplaatst. Jacques: "Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die ik gedaan heb, maar wat ik nu doe, is puur alleen voor eigen plezier en voor dat van anderen. Ik hou van schrijven en ik begin te merken dat het gewaardeerd wordt. "Het lijkt er zelfs op dat binnenkort een tekst van hem ook groot in Etten-Leur te zien zal zijn, maar daar mag hij niets over zeggen. Op de vraag aan hem of hij nog lang doorgaat met de schrijverij, is hij zeker en bevestigend: "Het is een mooie manier om bezig te zijn en ik heb er veel plezier in."

Zijn boek Waterschaduw is te koop bij de webwinkel van Boekscout, en te bestellen bij elke boekhandel in Nederland en België. De boekwinkel in het winkelcentrum meldt er al meerder verkocht te hebben.Jacques heeft nog een kleine voorraad thuis. Die zijn bij hem thuis te koop, als u hem een berichtje stuurt naar jal.nagelkerke@kpnmail.nl. Bestelnummer van het boek ISBN 978-94-6389327-5 "Ook leuk als cadeautje", zegt Jacques lachend bij mijn vertrek.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief