Toekomstig keermiddel met gemaal in Leursche Haven. FOTO SANNE VAN HELMOND
Toekomstig keermiddel met gemaal in Leursche Haven. FOTO SANNE VAN HELMOND Foto: Sanne van Helmond

Waterschap Brabantse Delta start met verbetering regionale keringen in gemeente Etten-Leur en Halderberge

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Op 10 juli was in het bijzijn van wethouder Kees van Aert en Cécile Franssen, lid dagelijks bestuur waterschap Brabantse Delta, de officiële start van de werkzaamheden van het project Verbetering Regionale Keringen, Deelgebied Midden (gemeente Etten-Leur en Halderberge).

Inwoners uit de directe omgeving en leden van het algemeen bestuur van het waterschap zijn per boot naar de Leursche Haven gevaren waar zij zijn bijgepraat over het project.

Aanleiding

Komende jaren verbetert het waterschap de regionale keringen. Een regionale kering is een dijk of kade die het gebied beschermt tegen ‘binnenwateren’ zoals de Mark, Dintel en Vliet. De dijken in de gemeente Steenbergen, Breda, Moerdijk, Drimmelen, Halderberge en Etten-Leur worden de komende jaren verbeterd (totaal ca. 22 kilometer) en voldoen uiterlijk in 2023 aan de eisen die de provincie Noord-Brabant heeft gesteld.

Inwoners hebben meegedacht over de oplossing

In de gemeente Etten-Leur en Halderberge heeft het waterschap, in overleg met bewoners en gemeenten, onder meer via dijkinspiratie bijeenkomsten gekozen voor een andere oplossing dan verbetering van de dijken langs de Leursche Haven en de Laaksche Vaart. In plaats daarvan is gekozen voor de plaatsing van twee keermiddelen met gemalen. Via de gemalen wordt met grote pompen het water weggepompt als de keermiddelen bij hoogwater op de Mark dichtzitten. Er wordt er één gebouwd in de monding van de Leursche Haven en één in de monding van de Laaksche Vaart, allebei uitmondend in de Mark. Deze werkzaamheden zijn in het voorjaar van 2020 gereed.

Contact & info

Heeft u specifieke vragen over de dijken in uw nabije omgeving, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen via telefoonnummer 06-20608222 of via de mail onzedijken@brabantsedelta.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief