Werk van Anne-Riet. FOTO ANNE-RIET VUGTS
Werk van Anne-Riet. FOTO ANNE-RIET VUGTS Foto: Anne-Riet Vugts

Japanse kunstvormen tijdens de Open Atelier Route

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Tijdens de open atelier route in Etten-Leur van 13 t/m 15 september zijn op het adres Dreef 68 (locatie 6) verschillende Japanse kunstvormen te zien en te beleven.

Anne-Riet Vugts heeft op dit adres haar Studio Yotei, alwaar ze als 1e graad leraar “somu” Sogetsu ikebana al vanaf 2004 ikebana lessen geeft. Zij laat kleine en verfijnde ikebana- werken zien, maar ook grote installaties. Ze doet dit zowel binnen als buiten.

Ikebana is een Japanse bloemschik-kunst en wordt omschreven als een “wereld vol schoonheid en verfijning”. Het is een levendige kunstvorm, die zowel klassieke als moderne uitvoeringen kent. Ikebana komt uit Japan en heeft een eeuwenoude traditie. De gebruikte materialen komen voornamelijk uit de natuur, welke daarmee een grote inspiratiebron is voor Ikebana.

Joke van Geel exposeert haar grote passie Sumi-e - Japanse penseel schilderen. Nagestreefd wordt in zo min mogelijk penseelstreken de essentie van het te tekenen onderwerp weer te geven. Het resultaat is een sobere schildering met weinig lijnen of details. Joke zal tijdens deze dagen tevens de techniek demonstreren.

Lenie van Wijchen houdt zich van jongs af aan bezig met borduren. Ze heeft zich gespecialiseerd in Su/ Nuido, oftewel Chinees/ Japanse borduren. Ze heeft wereldwijd ervaringen opgedaan in deze zeer verfijnde borduurtechniek. Bij deze techniek wordt met zijde op zijde en soms met gouddraad geborduurd. Lenie laat kostbare borduur-werken zien en zal de Japanse traditionele techniek van koord maken demonstreren.

Afra Sonneveld (kunstacademie St. Joost/ 4e graad Sogetsu ikebana ) exposeert met haar zeer verfijnd en uniek porselein. In haar objecten zijn de Japanse esthetische elementen verweven: harmonie, eenvoud, asymmetrie, gevoel voor natuur en vergankelijkheid.

Theo van Vliet exposeert buiten met Bonsai. Dit zijn op artistieke manier gesnoeide miniatuur bomen.

Op gezette tijden zullen er demonstraties van Aikido, een Japanse vechtkunst door Albert Stevense en Tai Chi Kung Fu, een Japanse waaierdans plaatsvinden.

Bent u geïnteresseerd in wat Japan u te bieden heeft: Dreef 68, Etten-Leur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief