Nel en Agneska.
Nel en Agneska. Foto: Nel Lauwerijssen

Achter de voordeur van de OAR

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Achter de voordeur van locatie 10 Open atelier route Etten-Leur. Agneska Swider: Ik beschouw mezelf als autodidact.

Als kind wilde ik altijd al graag tekenen. Ik stuurde tekeningen naar de krant. Op school haalde ik hoge punten met tekenles, maar verder gebeurde er niks mee. Veel later, toen ik getrouwd was en kinderen had, wilde ik leren schilderen. Ik volgde cursussen bij het Centrum voor Kunstzinnige Vorming, Doornbos en schilderde en experimenteerde veel thuis, verzamelde boeken over technieken en over kunstenaars en bezocht regelmatig een museum. Een opleiding aan de Kunstacademie zat er niet in.

Door mijn enthousiasme kwam ik lang geleden bij de decorgroep van Max Mini terecht, waar ik veel decors schilderde en veel leerde. Ik werk er nog steeds.

Diverse keren exposeerde ik in groepsverband met bevriende (amateur-)kunstenaars. Nooit alleen.

Hoewel ik begon met aquarel, werk ik momenteel voornamelijk met acryl. Veel figuratief werk, zoals portretten, bloemen en landschappen. Soms muurschilderingen in opdracht. Bij het eigen werk is gevoel altijd een heel belangrijk aspect: het is méér dan een plaatje; er is altijd een extra laag. Emotie, een gedachte of een bepaalde situatie zijn bepalend voor het kleurgebruik en de kwaststreek. Er is meer te zien dan je denkt te zien.

Nel Lauwerijssen: Ik ben blij met het werk van Agneska op locatie 10 Havenkom 4. Het is een mooie combinatie met mijn werk. Vanaf 1985 maak ik keramiek. Werken met klei is een uitdaging om steeds verder te gaan in het ontdekken van zowel vorm als kleur en eigen beeldend vermogen. Deze kennis en ervaring kreeg ik door het werken bij Jose van der Valk en later door de IKO kunstacademie in Hoogstraten te bezoeken. Ik werk meestal met witte klei en porselein klei. Vormen ontstaan vaak spontaan. Inspiratiebronnen zijn gebeurtenissen of de natuur en soms een gedicht.

Komt u tijdens de Open atelier route op 13-14 of 15 september kijken? U bent van harte welkom!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief