Corné van Ginneken op zijn Ducati 600 TT2 uit 1982.
Corné van Ginneken op zijn Ducati 600 TT2 uit 1982. Foto: Stella Marijnissen

Classic GP Motorrace Etten-Leur voor goed doel

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR – Liefhebbers van motoren en met name oldtimers, kunnen op zaterdag 7 en zondag 8 september hun hart weer ophalen. Voor de derde keer ronken de snelheidsmonsters over industrieterrein Vosdonk in de VGBM Classic Grand Prix Etten-Leur. Deelnemende coureurs, van jong tot niet meer zo jong, hebben motoren van vóór 1 januari 1988. Winnen is niet belangrijk, motorplezier wel. Dit jaar is daar zelfs een goed doel aan gekoppeld.

Organisatoren Corné van Ginneken en Arie de Man hebben wederom hun best gedaan om een mooi programma in elkaar te zetten. Vorig jaar waren er zo'n 150 deelnemers maar zij rekenen dit jaar op meer coureurs. "Ze komen niet alleen uit Nederland maar ook uit Engeland, Duitsland en België", zegt Van Ginneken, "en we hebben veel aanmeldingen uit de directe omgeving en dat is enorm leuk."

Endurance

Het programma verschilt in de basis niet zoveel van voorgaande jaren met op zaterdagavond de Endurance race demo, voorafgegaan door de training die om 16.00 uur begint. De wedstrijden starten om 18.00 uur. De coureurs rijden drie uur achter elkaar in teams van twee die elkaar na maximaal 30 minuten aflossen in het pitsstraatje, waar ook getankt wordt. Spectaculair is het laatste uur wanneer in schemering en donker gereden wordt. De race duurt tot 21.00 uur. Het circuit, dat overigens is afgeschermd langs de Roosendaalseweg, loopt vanaf het opstelpunt bij het rennerskwartier via de Parallelweg, Industriedwarsweg, waar start en finish zich bevinden, naar de Oude Kerkstraat en weer naar de Parallelweg.

Strafpunten

Op zondag start de training om 10.00 uur, waarna het echte werk om 12.15 uur begint met de 50 – 125 cc klasse, gevolgd door de 250 – 350, 500 en 750 cc. Evenals op zaterdagavond gaat het hier niet om de snelheid maar om de regelmaat. Wordt er wat sneller of langzamer gereden, dan volgen er strafpunten. De winnaar gaat met de eer strijken. "We hopen daarnaast het programma te kunnen aanvullen met zijspanraces en twee maal een parade van bijzondere oude motoren uit 1900 tot 1940", vertelt Van Ginneken. De wat modernere motoren zijn vertegenwoordigd in de demonstratie ronde EVO klasse. Naar verwachting is het laatste rondje om 18.00 uur gereden.

Uniek

De motoren, die van vóór 1 januari 1988 zijn, staan opgesteld in het rennerskwartier dat zich op het terrein van het voormalige Fri-Jado bevindt. Hier is van alles te zien en te doen. Uiteraard is er voldoende mogelijkheid om te genieten van een hapje en drankje. Daarnaast zijn er motoronderdelen te koop, voor zowel de deelnemende renners, die op het laatste moment nog wat te sleutelen hebben, als de bezoekers. Bijzonder is de aanwezigheid van Patrick van Gils, die maar liefst zes keer de levensgevaarlijke TT op het eiland Man heeft gereden. "Voor de liefhebber een unieke kans om van hem eens te horen, en via videobeelden te zien, hoe het daar toegaat. Daar worden snelheden gereden van over de 300 kilometer per uur. Dat is echt spectaculair", glundert Van Ginneken.

Goed doel

De verkooppunten voor de entree zijn op het terrein van het voormalige Fri-Jado, waar bezoekers hun fietsen en motoren kunnen stallen, en op de hoek Oude Kerkstraat-Industriedwarsweg. De entree bedraagt dit jaar 5 euro. Wat hoger dan voorgaande jaren maar dat heeft een reden. "We hebben samen met onze nieuwe hoofdsponsor AMT Group besloten om een goed doel te koppelen aan de GP Classic", legt Van Ginneken uit. "De helft van het entreegeld gaat naar de stichting 'Vrienden van Amphia' ter ondersteuning van onderzoek naar medicatie tegen bloedkanker. Daarnaast dragen de deelnemende renners elk 5 euro bij." Kinderen tot en met 12 jaar mogen overigens gratis naar de race kijken. Huisdieren zijn niet toegestaan.

Alle informatie over het programma is te vinden op de website www.vgbmclassicgp.nl. Hier kan tevens aangemeld worden, of via de Stichting Aanvullende Motorsport (SAM). Bellen kan ook: 0165-329632.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief