Jos de Zwart met zijn onafscheidelijke vrouw Rietje.
Jos de Zwart met zijn onafscheidelijke vrouw Rietje.

Muziekicoon Jos de Zwart (83) overleden

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Na een ziekte is muziekicoon Jos de Zwart uit Etten-Leur op 83-jarige leeftijd overleden. 

De Zwart begon ooit te drummen bij Harmonie Apollo. in 1974 was hij betrokken bij de omvorming van de Stijloren van vereniging tot stichting. Hij werd tevens bestuurslid toen de Stijloren werden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Samen met zijn broer Piet maakte hij ook jarenlang deel uit van Simpelfonie, de toenmalige hofkapel van de Stijloren.

Jos de Zwart stond in 1986 ook aan de wieg van de Zwartjannen, bestaande uit familieleden, aangetrouwden en vrienden. De Zwartjannen werden destijds opgericht in verband met de verkiezing van het carnavalslied van Etten-Leur. De eerste repetities vonden plaats in De Klomp. Het bekendste nummer van het gezelschap is ongetwijfeld 'Hé trut'. Maar ook met 'Gij le beer', 'Koek mahl' en 'Niet te zwaar antillen' werd het liedjesfestival met carnaval gewonnen.

Hij was ook een van de dragers van het zilveren Moeierboompke, een enkele jaren geleden door Jac van Dongen van café de Klomp geïntroduceerde onderscheiding voor mensen die iets betekenen of betekend hebben voor de Etten-Leurse samenleving. De Zwart ontving de onderscheiding in 2016 met carnaval, kort na zijn tachtigste verjaardag. "Jos staat voor altijd muziek maken en positief in het leven staan. Hij is stimulator van veel evenementen. Zijn deelname aan Simpelfonie, zijn bijdrage aan het Smartlappenfestival, zijn werk voor stichting de Stijloren. En dan natuurlijk de Zwartjannen, het familie orkest. Hij is de spil in heel veel dingen", verklaarde Van Dongen destijds bij de uitreiking van het speldje. 

Ook Rietje, de vrouw van Jos, werd bij deze bijeenkomst niet vergeten. Haar vertolking van 'Mexico' van de Zangeres Zonder Naam is ongeëvenaard. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief