Burgemeester Miranda de Vries en Bastiaan Anink ontsteken het Vredesvuur. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Burgemeester Miranda de Vries en Bastiaan Anink ontsteken het Vredesvuur. FOTO STELLA MARIJNISSEN
FOTOALBUM

Etten-Leur viert 75 jaar bevrijding

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - 30 oktober 1944 werd Etten-Leur eindelijk bevrijd van de Duitse bezetter door de Amerikaanse Timberwolves. Zaterdag werd het Vredesvuur, dat werd opgehaald in Normandië, in Eindhoven overhandigd aan wielrenners van Tourclub DSE, die het vervolgens per fiets naar het monument in de Vloeiweide brachten.

Op de restanten van wat eens een boswachterswoning was en waar vlak voor het einde van de oorlog op 4 oktober 1944 een gruwelijke moordpartij plaatsvond, werd door Birgit Voorn, voorzitter van de Road Runners, een krans gelegd. Wim Oostdijk, coördinator van de Road Runners, nam het vuur in ontvangst van de wielrenners van Tourclub DSE.

Timberwolves

Niet alleen de Road Runners, maar ook lopers van ARV Achilles en Roparun liepen mee in de tocht van Rijsbergen naar Etten-Leur om het bevrijdingsvuur naar het centrum te brengen. Zij werden daarbij begeleid door de Vrienden van de Timberwolves, die met hun oude legervoertuigen en in originele outfit luister bijzetten aan Etten-Leur 75 jaar bevrijd. Onderweg sloten diverse lopers zich aan, waaronder burgemeester Miranda de Vries.

Vuur

Op de Markt van Etten-Leur werd onder grote belangstelling het vuur overhandigd aan de burgemeester, die samen met Bastiaan Anink, voorzitter van de Oranjestichting Etten-Leur, het vuur op een veilige, hoge plek, nabij het Oude Raadhuis, liet ontbranden. Daarna werd het gezelschap in de legervoertuigen vervoerd naar het Burchtplein. Belangstellenden konden daar de voertuigen aan een nader onderzoek onderwerpen. Even achter het stuur plaatsnemen en een fotootje maken hoorde daar bij.

Tentoonstelling

In het winkelcentrum werd door Heemkundekring Jan uten Houte een programma verzorgd waar eveneens grote belangstelling voor was. Voorzitter Piet Paantjens vestigde in zijn openingswoord de aandacht op de tentoonstelling '75 jaar Bevrijd' die is ingericht in het pand Burchtplein 84 (het voormalige pand van de Rabobank). De tentoonstelling besteedt aandacht aan de invasie van 10 mei 1940, de tijd van bezetting en verzet en de bevrijding door de Amerikaanse Timberwolves en is te bezichtigen op woensdag, vrijdag, zaterdag en koopzondagen. Op verzoek is groepsbezoek met gidsen mogelijk tot eind mei 2020.

Vrijheid

De Vries opende de tentoonstelling onder het motto 'Samen vieren we de vrijheid.' "Het levend houden van onze nationale en lokale geschiedenis is van onschatbare waarde", zei zij. "1940-1945 was een zware donkere periode, ook hier in Etten-Leur. We staan er ieder jaar bij de herdenkingen bij stil en dat is goed, want we mogen de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog niet vergeten."

Boek

Het was vervolgens de taak aan Jos Buijs en Jos Martens om het boek 'Etten-Leur 75 jaar Bevrijd' te introduceren dat zij samen schreven. "Maar", zoals Martens zei, "historische verhalen kun je het beste schrijven als je de mensen zelf laat vertellen." Daardoor ontstond een waardevol boekwerk met als titel 'Oorlogsherinneringen en Verhalen', waarvan het eerste exemplaar werd overhandigd aan de burgemeester.

Lied

De muzikale omlijsting van de presentatie door Heemkundekring Jan uten Houte werd verzorgd door zanggroep ODI onder leiding van Theo Wouters. Natuurlijk werd het officiële gedeelte afgesloten met Vera Lynn's 'We'll meet again' en dat had effect op de belangstellenden. Het lied zoemde door het overdekte winkelcentrum.

Drukkerij

De dag kreeg een vervolg met een proost op 'Samen vieren wij 75 jaar vrijheid'. De officiële delegatie vertrok vervolgens met de Timberwolves voertuigen naar het Nederlands Drukkerij Museum voor de opening van de tentoonstelling "Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog' en de herdenking bij de plaquette van de Timberwolves.

Het boek 'Oorlogsherinneringen en Verhalen' is te koop in de tentoonstellingsruimte, de plaatselijke boekhandels en in het Streekmuseum Etten+Leur.

Road Runner Wim Oostdijk neemt het Vredesvuur in ontvangst. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Vrienden van de Timberwolves vertrekken vanaf de Vloeiweide. FOTO STELLA MARIJNISSEN
FOTO STELLA MARIJNISSEN
De lopers onderweg naar de Markt in Etten-Leur. FOTO STELLA MARIJNISSEN
FOTO STELLA MARIJNISSEN
De lopers, Vrienden van de Timberwolves, bestuur Oranjestichting. FOTO STELLA MARIJNISSEN
FOTO STELLA MARIJNISSEN
FOTO STELLA MARIJNISSEN
Veel belangstelling in het overdekte winkelcentrum. FOTO STELLA MARIJNISSEN
FOTO STELLA MARIJNISSEN
Mede auteur Jos Martens die het eerste exemplaar van 'Oorlogsherinneringen en Verhalen' gaat overhandigen aan burgemeester Miranda de Vries. FOTO STELLA MARIJNISSEN
FOTO STELLA MARIJNISSEN
FOTO STELLA MARIJNISSEN
Tentoonstelling '75 jaar Bevrijd' op Burchtplein 84. FOTO STELLA MARIJNISSEN


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief