Van links naar rechts José te Pas, Diny Lauwrier, Elly Gulden en Nico Joosen bij de entree van de flat.
Van links naar rechts José te Pas, Diny Lauwrier, Elly Gulden en Nico Joosen bij de entree van de flat. Foto: Peter Houtepen

Eerste 55+ flat van Etten-Leur bestaat 25 jaar

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Het is deze maand feest in de Albatros-flat in de wijk Hooghuis in Etten-Leur. Op donderdag 21 november wordt door de bewoners stilgestaan bij het feit dat het 25 jaar geleden is dat het complex met zijn 26 appartementen zijn deuren opende.

Bijzonder is dat de Albatros, gelegen langs het Schoonhout, destijds de eerste 55+ flat in Etten-Leur was. "Het jaar daarna is begonnen met het bouwen van meer woningen voor ouderen in de gemeente, maar de Albatros was de eerste die eind 1994 zijn deuren voor de bewoners opende", vertelt Nico Joosen in de knusse recreatieruimte van de flat. Hij woont sinds augustus 2014 in de Albatros en is voorzitter van de bewonerscommissie.

Kop van Jut

De opening vond plaats na een bouwproces van een jaar. Op 6 december 1993 sloegen Piet Luijckx en Harrie Dirkx, destijds respectievelijk bestuursvoorzitter en directeur van Woonstichting Etten-Leur (tegenwoordig Alwel), zeker tien keer op een zogeheten Kop van Jut om de start van de bouw van de 26 huurwoningen luister bij te zetten. Uiteindelijk moest de aannemer er aan te pas komen om met een flinke knal op de Kop van Jut de opening helemaal officieel te maken.

Hekel

Diny Lauwrier is samen met haar man Johan een van de vier bewoners van het eerste uur. "Ik was toen 54 en mijn echtgenoot 55 jaar. En de hoogste leeftijd telt dan om voor bewoning in aanmerking te komen." Oorspronkelijk komt Lauwrier uit Rotterdam en voordat ze met haar Johan intrek nam in de Albatros-flat woonden ze samen aan het Markenland in Etten-Leur. "Mijn man wilde van de tuin af, hij had een enorme hekel aan het bijhouden daarvan. Toen hij een keer een rondje had gelopen, had hij gezien dat hier een appartementengebouw werd gebouwd. En dat leek hem wel wat. Ik sprong zelf niet meteen een gat in de lucht. Toen ik overstag was gegaan had ik wel een voorkeur, namelijk een appartement op de hoek. In eerste instantie lukte dat niet. Pas nadat iemand ervan af had gezien om hier te gaan wonen, kregen we toch zo'n hoekappartement toegewezen. En eerlijk is eerlijk, we hebben er tot op de dag van vandaag geen moment spijt van gehad."

Gemoedelijk

De gemiddelde leeftijd van de bewoners in de flat is 79 jaar. "Dat is toevallig ook mijn huidige leeftijd", gaat Lauwrier verder. "Maar in 1994 was ik zo'n beetje de jongste hier. De meeste van de eerste bewoners waren toch al wat ouder. Dus dan kijk je qua contact zoeken toch even de kat uit de boom. Maar dat is allemaal goed gekomen hoor." Onderling is er in die 25 jaar eigenlijk nooit echt iets vervelends geweest. "Het gaat hier allemaal heel gemoedelijk met elkaar en in goede harmonie." Nico Joosen als voorzitter van de bewonerscommissie beaamt dat. "Het is hier net een commune", zegt hij met een vette knipoog.

Lief en Leed-potje

Daarnaast, of misschien wel juist daardoor, is de sociale controle heel erg groot. "Als we iemand hier twee dagen niet zien zonder aanwijsbare reden, gaan we altijd even kijken", vertelt Elly Gulden, die nu bijna vier jaar woonachtig is in de Albatros. Ze prijst de saamhorigheid in de flat. Als voorbeeld noemt ze onder andere het doen van boodschappen voor een ander als het bij die betreffende persoon even niet uitkomt of als deze bijvoorbeeld ziek is.

José te Pas, die nu zo'n anderhalf jaar in de flat woont, zegt: "Een week of zes geleden heb ik een licht hartinfarct gehad. In dat geval wordt een beroep gedaan op het Lief en Leed-potje. Daar betalen de bewoners die dat willen per jaar 6 euro aan." Het potje wordt aangesproken bij ziekte van een bewoner, bij overlijdens, maar ook bij bijvoorbeeld verjaardagen en zoveel jarige huwelijken. "En bij speciale gelegenheden wappert buiten de speciale Albatros-vlag", besluit Nico Joosen.

Receptie

Het 25-jarig bestaan van de Albatros-flat wordt gevierd op donderdag 21 november met een receptie en aansluitend een gezamenlijk etentje in de recreatieruimte.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief