FOTOALBUM

Schuifelen langs carnavalswagens in aanbouw op Kèkdag

  cultuur

ETTEN-LEUR - Het was zondagmiddag aanschuiven bij carnavalsverenigingen Ietskus Aanders, te Gek en de Pannekoeken. Heel wat carnavalsliefhebbers namen de moeite om een kijkje te nemen bij de bouwclubs tijdens de traditionele Kèkdag. Auto's stonden rijendik in de bermen en het publiek schuifelde langzaam langs de wagens in aanbouw. 


De prinsen van 't Stijlorenrijk en Ut Zwaajgat kwamen ook langs om de wagens te bewonderen. Zij namen gelijk de fanfare mee. Het gezelschap kwam in een grote bus aanrijden. In de schuur trakteerden zij de bouwers en het publiek gelijk op een magnifiek optreden. Zo zorgden zij voor extra ambiance. "Het is hier sowieso altijd heel gezellig. We bouwen met 26 actieve leden en we hebben hier een hele mooie ruimte", laat voorzitter Eelco van Eekelen van de Pannekoeken weten. 

Dit jaar rijden de Pannekoeken alleen mee in de optocht van Etten-Leur. Een bewuste keuze: "Voorheen deden we ook mee in Breda, maar onze leden krijgen ook kinderen en andere verplichtingen, daarom houden we het op Etten-Leur", legt Eelco uit. In de optocht van Etten-Leur rijden nog de nodige grote mooie wagens mee, maar het aanbod slinkt elk jaar. "Dat is wel jammer. De SCO (Stichting Carnavals Optocht) Etten-Leur heeft er hard aan gewerkt om te zorgen voor nieuwe bouwlocaties, maar dan moeten er ook nieuwe bouwclubs komen."

Eer van je werk

CV Ietskus Aanders benut alle bouwruimte in de schuur bij Stal 't Sander. De twaalf bouwers werken hard aan het maken van alle onderdelen. Als alles klaar is, worden de bouwstukken buiten in elkaar gezet. "Wij laten de mensen graag kijken. Zo heb je ook meer eer van je werk", vindt lid en bouwer Danny Kellenbach, "anders is het ook alleen voor de optocht." Ietskus Aanders bouwt ongeveer dertien jaar bij 't Sander. "Het is een fijne plek en we mogen ook van alles lenen", benadrukt Danny. Hij is blij met alle aandacht. Wel was het volgens hem vorig jaar drukker. 

Bij CV te Gek wordt 2020 een heel spannend jaar. De vereniging won twee jaar achter elkaar de eerste plaats bij de grote wagens. Als ze opnieuw winnen, dan krijgen ze de wisselbeker. Maar daar gaan ze bij de bouwclub zeker niet vanuit. "De concurrentie is zeker vanuit de Tapkes erg groot", meent ontwerper Ries van der Borst. Het was bij CV te Gek -een nog jonge vereniging- erg druk.

Meerdere schuren

De club ontstond twee jaar geleden na een fusie tussen de Kwarre en de Gangmaokers. Kinderen maakten massaal gebruik van het aanwezige springkussen en binnen keken bezoekers ademloos naar de grote koppen. De club bouwt in meerdere schuren aan de wagen 'Das toch nie waar-zeg?!'. In een apart naaiatelier worden zelfs de kostuums vervaardigd. 

Wel zijn er bij alle verenigingen zorgen over de toekomst van de optocht in Etten-Leur. Er zijn steeds minder grote bouwclubs. Zo doen de Duimkes niet meer mee. Onder de jeugd stroomt lang niet iedereen meer automatisch door naar een carnavalsvereniging. "Daarom is het zo belangrijk om aan de Kèkdag mee te doen. Zo kunnen we de jeugd alvast warm maken en laten zien hoe gezellig het is. Zo houden we een traditie in ere", vindt Mario Coremans van te Gek. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief