Afbeelding
Foto: Lang Leven Kunst Fonds

Nieuw fonds stimuleert kunstbeoefening door ouderen

Door: Monique Jansen OUD Cultuur

ETTEN-LEUR - Deze week is het Lange Leve Kunst Fonds gerealiseerd. Jaarlijks stelt het fonds een miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die gericht zijn op actieve kunstbeoefening door ouderen. Het project kwam er op initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK.

Uit onderzoek van het Ruigrok NetPanel blijkt dat zestigplussers graag actief zijn in de kunst. Zij geven aan graag te fotograferen (43 procent), een instrument te bespelen (25 procent) of te tekenen en te schilderen (25 procent). Ouderen verwachten dat deze activiteiten plezier geven en kijken er naar uit om samen met anderen kunstzinnig bezig te zijn. Ook houdt kunst de mensen scherp. De voornaamste belemmeringen om te starten met de hobby zijn lichamelijke beperkingen en de kosten. 

Het Lange Leve Kunst Fonds wil deze belemmeringen wegnemen. Het fonds vloeit voort uit een gelijknamig project dat startte in 2013. Ruim 500.000 ouderen deden toen mee aan projecten die voortkwamen uit Lange Leve Kunst. Ouderen kwamen minimaal vijf keer bij elkaar om iets nieuws te leren op het gebied van kunst en cultuur, zoals samen een toneelvoorstelling maken, fotograferen, beeldhouwen, schilderen of tekenen. 

De drie initiatiefnemers hopen nieuwe projecten een vliegende start te geven, waardoor andere financiers zoals lokale overheden aansluiten. Over tien jaar moet dan in alle gemeenten een passend aanbod zijn op het gebied van kunstbeoefening door ouderen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief