Erfgoedverenigingen blijven zich verzetten tegen sloop Tomado-fabriek
<p>Tomado was &eacute;&eacute;n van de eerste bedrijven op Vosdonk.&nbsp;</p>

Tomado was één van de eerste bedrijven op Vosdonk. 

(Foto: Collectie Jan uten Houte)

Erfgoedverenigingen blijven zich verzetten tegen sloop Tomado-fabriek

  Cultuur

ETTEN-LEUR - Heemkundekring Jan uten Houte, erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap geven het verzet tegen de sloop van de Tomado-fabriek niet op. “Wij betreuren dit, maar toch willen graag onze alternatieve oplossingen delen met het college en de gemeenteraad”, schijft secretaris Wim Buijs in een brief. 


Het gemeentebestuur maakte donderdag bekend definitief te kiezen voor sloop. De erfgoedorganisaties zien het liefst dat de fabriek een herbestemming krijgt. Op deze manier blijft het industrieel erfgoed behouden. “Bouwkundig en constructief verkeer het complex nog in goede staten, waaronder ook de sheddaken die goed geconserveerd zijn en voor Etten-Leurse begrippen uniek te noemen zijn. Wanneer het gebouw (voor een deel) blijft staan, is de aanwezige vervuiling van de ondergrond geen wettelijke belemmering voor het hergebruik van het complex”, benadrukt Buijs.

Jan uten Houte, Heemschut en het Cuypersgenootschap presenteren ook een eigen herinrichtingsplan. Dat maakten zij in samenwerking met een stedenbouwkundige. “Met dit plan geven wij inzicht dat met een efficiënt en creatief ontwerp een gedeelte van het oudste Tomado-complex behouden kan blijven en er voldoende ruimte ontstaat voor nieuwe bedrijfsvestigingen.” 

Daarbij hebben de organisaties ook rekening gehouden met de gestroomlijnde verkeersaansluiting van de Kattestraat naar de Heistraat en de rotonde aan de Roosendaalseweg. De organisaties peilden ook de mening van de Industriële Kring Etten-Leur (IKE). Die gaf pas geleden aan dat sloop de beste optie is, maar dit blijkt toch genuanceerder te liggen. Jan uten Houte ging het gesprek aan met Reggy Heijens, IKE-voorzitter. Daaruit blijkt dat de IKE toch open staat voor behoud van een deel van Tomado als op het terrein veel ruimte beschikbaar komt voor nieuwe ondernemers of ondernemers die willen uitbreiden.

Wim Buijs geeft aan dat zeker één marktpartij interesse heeft in de herontwikkeling van het Tomadoterrein inclusief behoud van het oorspronkelijke gebouw: “Deze partij wil de eventuele onderzoekskosten voor haar rekening nemen, zonder dat dit dus voor de gemeente kosten met zich meebrengt. Uit onze contacten blijkt dat er grote interesse is voor het hergebruik van het te behouden complex.” De erfgoedverenigingen kijken uit naar een uitnodiging van het gemeentebestuur en de gemeenteraad om hun structuurplan verder toe te lichten.

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/etten-leur&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief