beeld van de start van het project Cirkel van het leven
beeld van de start van het project Cirkel van het leven Foto: TON VAN BOXSEL

Oude Nobelaer krijgt uniek afscheid met Cirkel van het Leven

Door: Krijn ten Hove Cultuur

ETTEN-LEUR - Nog een paar maanden en dan verhuist de Nobelaer van de huidige locatie naar de nieuwbouw enkele honderden meters verderop. Maar dat kan natuurlijk niet met een groots opgezet afscheid van de oude locatie. Met het project “Cirkel van het leven” wordt een uniek afscheid voorbereid van het oude cultuurcentrum in Etten-Leur.

De cirkel van het leven staat voor het doorlopen van het leven en de daar bij horende verbinding. Dat wordt al snel duidelijk als we in gesprek gaan met Wilma Borm, artistiek leider van Art2gether en bedenker van het project. 

“De Nobelaer is het cultuurcentrum van Etten-Leur, dan is het ook passend als we alle cultuurvormen bij elkaar brengen. Dus dans, zang, muziek, toneel, fotografie, kunst, licht, geluid etc. Maar ook binnen deze categorieën brengen we de verschillende stromingen bij elkaar. Zo kan Streetdance overgaan in bijvoorbeeld het Gilde, klassieke koren in popmuziek. Maar niet alleen de cultuurvormen komen zo bij elkaar. Ook jong en oud, Etten en Leur. Zo brengen we mensen die elkaar misschien nooit tegenkomen met elkaar in contact en verbinding.”

Verbinding, het woord lijkt gemaakt voor Wilma. Tijdens het gesprek komt het woord dan ook telkens terug. Het tekent ook waar al deze cultuurvormen voor gemaakt zijn: mensen bij elkaar brengen. Ze is ook trots op dit project wat al in 2018 is begonnen in de voorbereiding. In samenwerking met verschillende culturele verenigingen, de KSE en het Munnikenheide college is er afgetrapt met een foto tentoonstelling, waarbij in 21 foto’s de cirkel van het leven in beeld is gebracht.

Die tentoonstelling is met een mooie show in de Nobelaer geopend. “De tentoonstelling zou daarna gaan reizen door de regio maar dat is niet gelukt door Corona. Maar de grote show bij de sluiting gaat hopelijk wel door. De datums zijn ook net bekend. Op 25, 26 en 27 maart gaan we op een unieke manier afscheid nemen van de oude Nobelaer.”

Spectaculair afscheid

Trots is ze ook dat het project mogelijk gemaakt is door de sponsors. “Het was natuurlijk geen makkelijke tijd. Midden in de corona pandemie sponsors benaderen, maar het is me gelukt. Het unieke van dit project maakt mij enthousiast waardoor ik dat enthousiasme ook over kon brengen op de bedrijven die ons ondersteunen.” 

Ze wil nog niet teveel prijsgeven over de programmering maar verzekert dat heel cultureel Etten-Leur op een spectaculaire wijze afscheid gaat nemen van het cultuurcentrum wat hen veel gebracht heeft. “De show kent de vorm van een carrousel, een cirkel, waarbij we alle zalen gebruiken en waarbij iedere keer de groepen doorschuiven, optredens die in elkaar overlopen. Zo kan een streetdance-act overlopen in een optreden van het Gilde gevolgd door een lichtshow. Het is misschien lastig op papier uit te leggen maar als je het ziet wordt je verrast door wat er allemaal is en mogelijk is. En naast de vele cultuurverenigingen en artiesten worden ook leerlingen van de scholen erbij betrokken. Dus iedereen wordt zo betrokken bij het afscheid.”

Zaterdag 30 oktober worden alle deelnemers aan het event gebriefd op een kick-off, de verschillende partijen gekoppeld waarna ze kunnen gaan overleggen en repeteren voor de show. En op basis van het enthousiasme van Wilma nu al iedereen naar uit mag kijken. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief