Huisvesting seizoensarbeiders wordt versoepeld
Foto: Archief

Huisvesting seizoensarbeiders wordt versoepeld

  Economie

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur overweegt om het beleid van het huisvesten van seizoensarbeiders op het platteland te versoepelen. Op dit moment mag een tuinder op zijn bedrijfslocatie alleen personeelsleden huisvesten als die op de betreffende locatie ook werkzaam zijn.


Ook mogen de seizoensarbeiders er alleen wonen, wanneer ze noodzakelijk zijn voor de agrarische bedrijfsvoering. Veel agrariërs beschikken over meerdere bedrijfslocaties waar ze hun medewerkers willen inzetten. "Strikte toepassen betekent een inefficiënte inzet van seizoensarbeiders", constateert het gemeentebestuur.

Discussie

Op dit moment werkt de gemeente aan het verbeteren van het bestemmingsplan voor het buitengebied. Het college van burgemeester en wethouders constateert dat de regeling om seizoensarbeiders te huisvesten in de meeste gevallen voldoet. Vanuit boeren en buren komen er weinig klachten. Wel uiten agrariërs kritiek op de regel dat personeelsleden alleen mogen wonen op de bedrijfslocatie waar ze werkzaam zijn. Volgens het gemeentebestuur bestaat in de praktijk geregeld discussie. Daarom kijkt men naar het versoepelen van de regel.

Loslaten strikte koppeling

Het gemeentebestuur overweegt om de strikte koppeling nu los te laten: "Wel moet het blijven gaan om de huisvesting van seizoensarbeiders ten behoeve van het eigen agrarisch bedrijf en op een eigen bedrijfslocatie, niet om arbeiders die ook ingezet worden voor andere bedrijven." Op deze manier wil de gemeente voorkomen dat bijvoorbeeld ook arbeidsmigranten van uitzendbureaus massaal op boerenbedrijven gaan wonen.

Toekomst

In de toekomst bekijkt de gemeente dan per locatie of en hoe een agrariër zijn seizoensarbeiders kan huisvesten. De tijdelijke woonruimtes dienen bijvoorbeeld te passen in de landelijke omgeving van Etten-Leur.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>