Foto: Jack Konings

Tomado-fabriek gaat tegen de vlakte: Terrein wordt eind 2021 kaal opgeleverd

  Economie

ETTEN-LEUR - De roemrijke fabriek van Tomado aan de Roosendaalseweg en de Oude Kerkstraat in Etten-Leur gaat tegen de vlakte. Eind 2021 of begin 2022 moet het gehele terrein bouwrijp worden opgeleverd. De gemeente Etten-Leur koopt het betreffende gebied op industrieterrein Vosdonk. “Er is een overeenkomt tussen de huidige eigenaar van de grond en de gemeente om de grond ‘kaal’ en gesaneerd over te nemen, niet de fabriek”, meldt de gemeentewoordvoerder. 


Op dit moment is het terrein in eigendom van een groot beheerbedrijf. De fabriek van Tomado staat nog niet geheel leeg. “Op dit moment zitten er nog vier bedrijven in het pand”, geeft een contactpersoon van Mentha Capital aan. Dit bedrijf begeleidt de sloop en oplevering van het terrein. In 2018 verliet Fri-Jado het gigantische pand. Het bedrijf streek neer in een nieuw onderkomen aan de Blauwhekken op industrieterrein Borchwerf II in Oud Gastel. Daar richt Fri-Jado zich weer op het ontwikkelen, installeren en produceren van apparatuur en systemen voor het bereiden, bewaren en presenteren van levensmiddelen in de horeca- en supermarktbranche.

Plannen voor terrein

Inmiddels is de ontmanteling van Tomado al voorzichtig gestart. Het pand wordt niet alleen gesloopt, maar de grond wordt ook gesaneerd. Het gebied is in de loop van decennia verontreinigd geraakt. De gemeente Etten-Leur koopt het gehele terrein kaal op. Het is nog niet bekend wat de precieze plannen zijn voor het immense terrein op Vosdonk. “De grond wordt gebruikt voor herontwikkeling”, meldt de gemeentewoordvoerder. Meer kan hij er nog niet over kwijt. Op dit moment liggen er nog geen plannen om elementen van de voormalige Tomado-fabriek te bewaren voor de toekomst.

Komst Tomado

Tomado (afkorting voor Van der Togt’s Massa-artikelen Dordrecht) vestigde zich in 1955 op Vosdonk. Het bedrijf is allang geschiedenis, maar heeft een rijk verleden. In het midden van de vorige eeuw beschikten alle Nederlandse huishoudens wel over Tomado-attributen, zoals afdruiprekken, etensstampers, deksellichters, zeepbakjes, frietsnijders en peper-en-zout-stelletjes. Tomado maakte huishoudelijke voorwerpen voor de massa van staaldraad. Het bedrijf werd in 1923 opgericht door Jan en Wim van der Togt. 

In de jaren vijftig maakte Tomado een enorme groei door. Het bedrijf kwam naar Etten-Leur, nadat de productiehallen in Zwijndrecht niet meer konden worden uitgebreid. In de jaren zeventig werkten zo’n 700 arbeiders in de fabriek op Vosdonk. Binnen de directie van Tomado waren wel strubbelingen. In 1971 ging het bedrijf een samenwerking aan met de Belgische fabriek Bekaert. Deze ontwikkeling pakte niet goed uit. Ook had het ooit zo roemvolle veel last van concurrentie van soortgelijke huishoudelijke artikelen uit Azië. In 1982 volgde het faillissement van Tomado.

Fri-Jado

In 1986 vestigde Fri-Jado zich in de voormalige Tomado-fabriek. Twee jaar geleden vertrok Fri-Jado naar Oud Gastel. Reden was de verouderde productiehal op Vosdonk. In het nieuwe gebouw kan Fri-Jado werken met een moderne productiecapaciteit. Daarnaast beschikt het bedrijf nu bijvoorbeeld over klimaatbeheersing. Dat was allemaal in de verouderde Etten-Leurse fabriek een stuk moeilijker.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief