Donderdag ligt het werk bij Parker Hannifin stil.
Donderdag ligt het werk bij Parker Hannifin stil. Foto: Jack Konings

Stakingen metaal breiden uit: Acties bij Parker Hannifin

Door: Monique Jansen OUD Economie

ETTEN-LEUR - Opnieuw leggen medewerkers in de metaal voor 24 uur het werk neer. Donderdag wordt gestaakt bij Parker Hannifin en Etten-Leur. 

De stakingen zijn een protest tegen de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Vorige week begon FNV met een estafette van 24- en 48-uursstakingen door het hele land, die de komende weken doorgaan. Jan Meeder, bestuurder FNV Metaal: “Staken in deze coronatijd is natuurlijk anders. Geen grote bijeenkomsten, maar met de auto door een Staakstraat. We merken dat de stakingsbereidheid er niet minder om is.” FNV meldde in eerste instantie ook dat er bij Flowserve werd gestaakt, maar het bedrijf laat weten dat dit niet het geval is. 

Vermindering koopkracht
Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. Meeder: “Die loonsverhoging zorgt voor vermindering van koopkracht. Wij willen een loonsverhoging die eer doet aan de enorme inzet van de werknemers in deze sector.”

Vorige week
Vorige week donderdag begon de stakingsestafette in Zuid-Holland en Noord-Brabant bij onder andere ASML, DAF, Fokker en Thyssen Krupp. Alle stakingen worden coronaproof georganiseerd. Stakers worden opgeroepen zich in te schrijven in een speciale Staakstraat, waar ze met de auto doorheen kunnen rijden.

De metaalbranche is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij bedrijven als IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scani



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief