PvdA en GroenLinks vragen uitstel sloop Tomado
<p>Het gebouw wacht op sloop.&nbsp;</p>

Het gebouw wacht op sloop. 

(Foto: Jack Konings)

PvdA en GroenLinks vragen uitstel sloop Tomado

  Economie

ETTEN-LEUR - De PvdA en GroenLinks vragen het gemeentebestuur om de sloop van de Tomado-fabriek op te schorten. Fractievoorzitter Hans Wierema en Simon Jacobs stellen voor om te wachten met de afbraak, totdat burgemeester en wethouders in overleg zijn getreden om de mogelijkheden te bekijken voor een gedeeltelijk behoud van Tomado. 


Heemkundekring Jan uten Houte, Stichting Het Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Bond Heemschut voeren actie om de fabriek te behouden. In een paginagrote advertentie in de Etten-Leurse Bode van 3 februari riepen zij de gemeente op om het contract met Mentha Capital te herzien en af te zien van de sloop. 

De organisaties die zich inzetten voor cultureel erfgoed wijzen op de rijke geschiedenis van Tomado. De fabriek die in 1955 werd geopend, wordt gezien als het symbool van de wederopbouw van Nederland. De beroemde Rotterdamse architect Hugh Maaskant ontwierp het imposante fabrieksgebouw. Duizenden medewerkers maakten tot in de jaren tachtig handigheidjes van draadstaal voor huishoudelijk gebruik, zoals zeepbakjes, afdruiprekken en etensstampers.

Gemeente aan zet

De drie erfgoedorganisaties melden inmiddels te hebben gesproken met eigenaar Mentha Capital. “Die zegt bereid én flexibel te zijn als het gaat om aanpassen van de overeenkomst met de gemeente Etten-Leur. De gemeente is dus aan zet”, meldt directeur Karel Loeff van Heemschut. Niet iedereen is voorstander van het behoud van de fabriek. De Industriële Kring Etten-Leur (IKE) roept juist om de fabriek zo snel mogelijk te slopen. Op deze manier komt de grond vrij voor herontwikkeling en dat biedt kansen voor lokale ondernemers. 

De IKE ziet het liefst dat er geen distributiecentrum komt op de locatie aan de Roosendaalseweg en de Oude Kerkstraat. Behoud is voor de Industriële Kring niet bespreekbaar. Karel Loeff begrijpt die wens, maar ziet juist dat herhuisvesting en behoud van een deel van de wederopbouwfabriek prima samen kunnen gaan: “Het is juist voor toerisme en economie van belang dat je dit soort (inter)nationale verhalen tastbaar houdt en vertelt, ook voor bezoekers van buiten Etten-Leur.” De fabriek zou zich juist goed lenen als locatie voor start-ups en MKB. Een mogelijkheid die ook de PvdA en GroenLinks willen verkennen.

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/etten-leur&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief