Etten-Leur wil 3.800 woningen bouwen
Aan de Lage Vaartkant komt ruimte voor 1.000 woningen.
Aan de Lage Vaartkant komt ruimte voor 1.000 woningen. (Foto: Ria Mol)

Etten-Leur wil 3.800 woningen bouwen

  Economie

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur wil de komende jaren duizenden woningen uit de grond stampen. “Wij zien kansen om 3.800 woningen te bouwen tot 2040”, meldt het gemeentebestuur in een brief aan de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. De huizen komen voor een deel in de huidige bebouwde kom, maar vooral in de nieuwe wijken aan de Hoge Haansberg en de Lage Vaartkant. 


Het gaat om 1.250 tot 1.300 woningen in de Hoge Haansberg en 1.000 woningen aan de Lage Vaartkant. Deze ontwikkelingen vragen om een goede ontsluiting van de woonwijken. Meer bewoners en meer auto’s brengen ook meer verkeersbewegingen mee. 

Het gemeentebestuur vraagt de provincie dan ook om steun voor de aanleg van zowel een noordelijke als een oostelijke randweg. De noordelijke randweg verbindt de Rijsdijk met de Hoevenseweg en de provinciale wegen N389 en de N640. De oostelijke randweg koppelt de N389 aan de snelweg A58.

Tunnel onder spoor

Een belangrijke wens van de gemeente is om een tunnel aan te leggen onder het spoor. Zo moeten de groeiende files bij de spoorwegovergang van het Lichttorenhoofd bij de Lage Vaartkant worden teruggedrongen. 

“Een tunnel verbetert niet alleen de bereikbaarheid, maar ook de woon- en leefklimaat in de oude kern van Leur. We zijn over deze tunnel in gesprek met ProRail. De ondersteuning van dit initiatief van de provincie zowel in beleidsmatige als financiële zin kan de planvorming en aanleg bespoedigen”, legt het college uit in de brief.

Aftakking bij Zonzeel

De gemeente Breda werkt aan plannen voor de aanleg van een westelijke aftakking bij knooppunt Zonzeel. Volgens het Etten-Leurs gemeentebestuur ligt een koppeling met de N389 voor de hand: “De aftakking heeft tot doel het sluipverkeer vanaf Etten-Leur en Zevenbergen via Prinsenbeek terug te dringen.” Dit initiatief heeft mogelijk ook gevolgen voor de verkeersafwikkeling in Etten-Leur. Het college treedt binnenkort met de gemeentebesturen van Breda en Moerdijk in overleg over de plannen.

Monique Jansen
Monique Jansen
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief