Foto: Krijn ten Hove

Wopke Hoekstra op bezoek in Etten-Leur: ‘Gemeenten krijgen meer ruimte voor maatwerk’

  Politiek

ETTEN-LEUR - Demissionair minister van Financiën en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra was vanmorgen op bezoek in Etten-Leur bij het bedrijf Alumexx. CEO Jeroen van den Heuvel was vereerd met de mogelijkheid om Hoekstra zijn bedrijf te tonen. Hoekstra liet zich informeren over het ontstaan van het bedrijf, de ontwikkeling in de afgelopen jaren en vooral wat de politiek kan doen voor bedrijven als Alumexx.


Het was een boeiend gesprek tussen beide heren. Waarbij Hoekstra, die zelf voortkomt uit het bedrijfsleven zich goed kon invoelen in de positie van de ondernemer van den Heuvel. Alumexx is een innovatief bedrijf die enkele jaren terug het grootste gedeelte van zijn productie uit China heeft teruggehaald om niet meer afhankelijk te zijn van de ontwikkelingen daar, maar ook om zo meer zekerheid te hebben in zijn productieproces, “Als we dat niet hadden gedaan dan hadden we nu niet meer bestaan”, aldus van den Heuvel.

Na een kop koffie en een informatief gesprek over de achtergronden van Alumexx, Jeroen van den Heuvel en de plannen van het CDA voor het bedrijfsleven, werd er overgegaan tot een rondleiding door het bedrijf. Bij de rondleiding was vooral oog de technologische ontwikkelingen en de robotisering die is doorgevoerd, “Niet om kosten te besparen maar juist om dat ik niet aan genoeg handen kan komen. We zijn in Nederland vergeten dat het geld met de handen verdiend wordt”, legt Van den Heuvel uit aan Hoekstra. Op de vraag van Hoekstra wat ‘Den Haag’ kan betekenen voor bedrijven als Alumexx reageert van den Heuvel met het “wegnemen van zoveel onnodige regels.”


Wopke Hoekstra wordt ontvangen door Jeroen van den Heuvel van Alumexx. - Foto Krijn ten Hove

Campagnemodus

Hoekstra zit in de campagnemodus met de verkiezingen over 2 weken. En voor zijn partij is natuurlijk nog veel te halen bij ondernemers. Zijn achtergrond in het bedrijfsleven en zijn betrouwbare uitstraling, mede gevoed door zijn rol als minister van financiën, maakt dat veel ondernemers nu het gevoel hebben dat ze iets te kiezen hebben naast de VVD. Het verkiezingsprogramma van het CDA was dan ook een onderdeel van het bezoek. 

Na afloop van het bezoek kregen we dan ook even de gelegenheid om wat vragen testellen aan Hoekstra over zijn plannen met Nederland. “Ondernemers zitten over het algemeen bij een andere partij, maar het MKB is zo belangrijk voor de Nederlandse economie dat we als CDA hier dan ook volop aandacht voor moeten hebben. We hebben het bedrijfsleven hard nodig om uit de crisis te komen”, aldus Hoekstra.

Hij noemde Alumexx een voorbeeld, een bedrijf dat overeind wist te blijven in de crises, “maar ik snap veel ondernemers in de horeca en retailers die die hun winkel open willen. Daarom ook ons plan om de economische gevolgen van de coronacrises aan te pakken. We moeten doorstarten, repareren en investeren.”

Maatwerk

Maar los van de coronacrises en de zorg of mensen hun bedrijf of hun baan blijft bestaan zien mensen ook dat er landelijk beleid wordt gemaakt die mensen heel persoonlijk raakt. Zo zijn er veel ondernemers die klagen over de bereikbaarheid van de steunmaatregelen. Hoekstra benadrukte dat er voor ruim € 75 miljoen is geïnvesteerd om bedrijven en banen overeind te houden in deze crises: “Ik ben behoorlijk tevreden dat we zo ruim hebben kunnen inzetten, maar zie ook dat er dingen niet goed gaan. Ik zie dat we als overheid ook te ver zijn doorgeschoten op veel vlakken. We zijn de mensen uit het oog verloren. Die willen graag naar een loket kunnen om hun situatie uit te leggen, soms is er echt maatwerk nodig. Daar moeten we mee aan de slag. Gemeenten moeten ruimte krijgen hier.”

Hoekstra herkent de lokale problemen op de begrotingen als gevolg van de decentralisatie. “Dat is niet goed gegaan, te snel en te kort door de bocht. Dat betekent dat we dus opnieuw om de tafel moeten met gemeenten om te kijken welke taken er liggen er en hoe moeten we dat gaan financieren. Zodat ook de lokale begrotingen weer op peil komen en hierdoor de burgers minder geraakt worden.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief