Luus Heeren (rechts) draagt de voorzittershamer over aan Jet Moolekamp. FOTO HANAS RIETBERGEN
Luus Heeren (rechts) draagt de voorzittershamer over aan Jet Moolekamp. FOTO HANAS RIETBERGEN Foto: Hanas Rietbergen

Geslaagde vrijwilligersbijeenkomst Kenya Project

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Na uitstel van de bijeenkomst in maart vanwege de coronalockdown konden we zondag eindelijk bij elkaar komen in een heel grote tent. In maart is er binnen het bestuur een taakwisseling geweest, die we nu officieel konden maken met alle vrijwilligers erbij.
De voorzittershamer is na vier jaar door Luus Heeren overgedragen aan bestuurslid Jet Moolekamp. Jet is sinds 2006 als vrijwilliger betrokken bij het Kenya Project en zit vanaf 2009 als secretaris in het bestuur.

In totaal heeft Luus de dorpen in Kenia 28 keer bezocht, vaak samen met haar man Jan en andere bestuursleden. De werkbezoeken worden door de bestuursleden zelf betaald.
De directe contacten met de vrouwen in Kenia zijn bepalend voor het succes van het project. De lijntjes zijn kort. De betrokken weduwen gaan enorm vooruit in hun zelfredzaamheid en daarmee hun zelfvertrouwen en aanzien in hun leefomgeving. Door de scholing van de kinderen worden ook hun toekomstmogelijkheden vergroot.

Vrijwilligers
De vrijwilligers zijn weer helemaal bijgepraat en konden foto’s en filmpjes zien, die de afgelopen twee werkbezoeken zijn gemaakt door penningmeester Theo van den Bergh. Zoals gebruikelijk gaf Theo ook de financïele verantwoording van inkomsten en uitgaven. Voor belangstellenden is dit ook te vinden op de website. Als verrassing voor Luus presenteerde Rentia Krijnen foto’s van de reizen waarbij zij een rol speelde.

Voedselhulp
In juli heeft het bestuur besloten om tegen de gewoonte in voedselhulp te sturen naar een groep weduwen in Nduru. Hun huizen zijn weggespoeld of zwaarbeschadigd door overstromingen in januari en februari. Een gedeelte is opgevangen bij familie, maar de rest zit in een opvangkamp.
We kregen berichten dat deze vrouwen en hun kinderen honger leden. Mede door de maatregelen rondom het coronavirus is het voor hen momenteel onmogelijk om geld te verdienen om eten te kopen. Andere groepen hebben het ook moeilijk, maar deze hebben nog voorraden van de opbrengst van hun voedselvelden, die ze nu samen delen in plaats van te verkopen. In deze tijd waarin het voedsel extra duur is, komt het heel goed uit dat we hebben geïnvesteerd in voedselvelden en bijvoorbeeld kippenfarms. Ook is er pas een vissersboot aangeschaft met motor en visnetten. De weduwen verwachten hier goed mee te gaan verdienen.

Schooljaar
Omdat de scholen in Kenia tot januari 2021 dichtblijven, moeten alle kinderen dit schooljaar overdoen. Ze hebben maar kort les gehad. Hun schooljaar begint altijd in januari.

Winkeltje
We zijn blij dat ons winkeltje aan de Stationsstraat 60 in Etten-Leur na de zomersluiting weer coronaproof open is op woensdag en zaterdag van 11:00-16:00 uur.
Met de opbrengst kunnen we in Kenia mooie initiatieven steunen.
We verkopen heel mooie tweedehandspulletjes en curiosa.
Naast de vaste klanten nodigen we ook nadrukkelijk mensen uit die de drempel nog niet over zijn geweest. Welkom!

Voor meer informatie over het project: www.kenyaproject.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief