Eedaflegging door de nieuwe koning.
Eedaflegging door de nieuwe koning. Foto: Peter Struys

Arjan van Zitteren nieuwe koning gilde St. Hubertus Leur

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Op zondag 20 september vond bij het Schutsgilde St. Hubertus Leur het tweejaarlijkse koningschieten plaats. Vanwege de RIVM- richtlijnen kon het afgelopen juni niet plaatsvinden. Traditioneel begint de dag met een gildemis, maar ook deze kon geen doorgang vinden.

De gildebroeders verzamelden zich om 13.00 uur in de Mouterij aan de Brouwerstraat. Vandaar vertrokken we om half twee met slaande trom naar het schietterrein aan de Busschieterslaan in de wijk Schoenmakershoek. Na de traditionele drie rondjes om de schietboom werd de houten vogel in de top gehesen.

De eerste schoten werden gelost door wethouder Frank Vrolijk van de gemeente Etten-Leur en hoofdman Stephan Lauwerijssen.

Prima weersomstandigheden

Na de loting begonnen de gildebroeders met hun pogingen. Onder prima weersomstandigheden was de zittende koning Pieter Bos als eerste aan de beurt. Daarna volgden de deelnemende gildebroeders.

Al vrij snel werd de eerste vleugel neergehaald, maar het duurde ruim tweeëneenhalf uur voordat gildebroeder Arjan van Zitteren de vogel met een welgemikt schot neerhaalde. Na de ceremonie met het omhangen van het koningszilver werd de nieuwe koning naar het gildehuis begeleid. Zijn echtgenote Patricia was daar inmiddels met hun dochters Lieke en Anouk aangekomen.

De vorige koningin Gerda overhandigde de nieuwe koningin de zilveren diadeem.

Voor de ingang van de Mouterij volgde de handwassing en installatie met eedaflegging, waarna hij over het vaandel het gildehuis betrad. Daar werd de erewijn geschonken en werd het koningspaar gehuldigd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief