De oude bruine koffer van Jan Kruis vol met zijn jeugdwerk.
De oude bruine koffer van Jan Kruis vol met zijn jeugdwerk. Foto: Cees Jochems

Kom kijken naar de bruine koffer van Jan Kruis

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Deze maand is het Nederlands Drukkerij Museum naast de reguliere openingstijden ook op 2 zondagen extra geopend, nl. 6 en 20 december. Bezoek alleen met reservering: rondleiding@nederlandsdrukkerijmuseum.eu!

De bruine koffer van Jan Kruis

Op de bovenverdieping is de overzichtstentoonstelling over het leven en werk van Jan Kruis te bewonderen met louter origineel materiaal. De tentoonstelling laat op chronologische wijze het gehele oeuvre van deze veelzijdige striptekenaar zien, waaronder een hele oude bruine koffer met een bijzonder verhaal. In de hoek van één van zijn archiefruimtes had Jan Kruis al heel lang een oude bruine koffer staan. Iedere keer als iemand naar de inhoud van deze koffer vroeg antwoordde Jan steevast: “Ach joh, dat is allemaal oude troep”. Toen na Jans overlijden de koffer geopend werd bleek er zijn complete jeugdwerk in te zitten, van kindertekeningen tot en met zijn academisch werk. Kortom: een schatkoffer.

Met onder meer zijn allereerste tekening, toen hij 4 jaar was, tekeningen van vliegtuigen na het bombardement op Rotterdam, verschillende probeersels en versies van zijn allereerste strip ‘Prins Freddie’, die uiteindelijk geplaatst werd in De Havenloods, heel veel schetsen, gouaches en pasteltekeningen, gemaakt op de Kunstacademie. De koffer met inhoud is te zien op de tentoonstelling!

Museumdrukkerij

Op de begane grond is de drukkerszaal te bewonderen tegen een sterk gereduceerde entreeprijs. In deze grote drukkerszaal werken alle drukpersen en is het mogelijk om zelf afdrukken te maken. Het bijzondere van dit uniek museum is dat werkelijk alle facetten van het oude, ambachtelijke boekdrukvak te zien zijn en men zich er kan verbazen over het feit dat het allemaal begon in 1445 met de uitvinding van een losse loden letter door Johannes Gutenberg. U kunt dit ook zien in “het oude drukkerijtje” uit de jaren ’40 van de vorige eeuw, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen.

Informatie

Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is geopend op dinsdag t/m vrijdag en op elke 1e en 3e zondag van de maand, telkens van 13.00-16.30 uur. Vooraf reserveren is noodzakelijk via rondleiding@nederlandsdrukkerijmuseum.eu! Meer informatie is te vinden op www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief